Újabb lépést tettek a közös jövőért: több ország fogott össze a rezervátumért

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb lépést tettek a közös jövőért: több ország fogott össze a rezervátumért

A Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia együttműködésével létrejött ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum egy olyan összefogás, ami jó példát mutat a jószomszédi együttélésből és a fenntarthatóságra való átállásból. Az ökoszisztémák szerepének fontosságát kiemelve Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a bonyolult ökológiai rendszerek működése nélkülözhetetlen az emberiség fennmaradásához.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a természetvédelem ügyét általában globális kérdésként kezelik, azonban helyi szinten, az adott ország és környezet sajátosságait figyelembe véve lehet hatékonyan reagálni ezekre a kérdésekre.

Az ökoszisztémák szerepének fontosságát kiemelve Szentkirályi Alexandra beszélt arról is, hogy a bonyolult ökológiai rendszerek működése nélkülözhetetlen az emberiség fennmaradásához. Úgy fogalmazott: a bioszféra-rezervátumok mind a klímaszabályozás, mind az agrárium, az árvízvédelem, az élővilág sokféleségének megőrzése, de kulturális, ismeretterjesztő és sportolási szempontból is fontosak. A kormányszóvivő hozzátette: a Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum területe majdnem eléri a 950 ezer hektárt, ami összességében akkora, mint Magyarország területének közel 10 százaléka.

Több szempontból is világrekordnak számít az ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrejötte, hiszen a világ 714 bioszféra-rezervátuma közül mindössze 21 határon átnyúló található, de ez az egyetlen, amely ötoldalú együttműködés keretében alakult

- mondta el az eseményen Rácz András.

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy az öt ország környezetvédelmi minisztere 2011-ben, a magyar EU-s elnökség alatt döntött a közös bioszféra-rezervátum létrehozásáról. Ezt követően 2020–ban neveztek az Ötoldalú Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum címre, amelyet hivatalosan szeptember 15-én hagyott jóvá az UNESCO MAB (Man and Biosphere, azaz „az Ember és Bioszféra”) kormányközi tanácsa.

Rácz András hangsúlyozta, hogy a most létrejött bioszféra-rezervátum Európa egyik legnagyobb természeti területének számít, amely felöleli az öt ország számos védett, Natura 2000, valamint nem védett területeit. Magyarországon a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területeinek egy része tartozik hozzá. Hozzátette: a bioszféra-rezervátum területét határoló folyók hossza eléri a 700 kilométert, emiatt Európa Amazonasának is szokták nevezni. Az öt országon átnyúló árterületek számos különleges halfajnak és több mint 300 madárfajnak adnak otthont. Az államtitkár úgy fogalmazott: a bioszféra-rezervátum a természeti értékek megőrzése, védelme mellett hozzájárul a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtéséhez és a vidéki lakosság életfeltételeinek javításához is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ökoszisztéma

bioszféra rezervátum

mura-dráva-duna bioszféra rezervátum

zala megye

ökológiai rendszerek