Nagyon nem mindegy, hol vásárolunk: így sokat tehetünk a környezetünkért

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, hol vásárolunk: így sokat tehetünk a környezetünkért

A Tudatos Vásárlók Egyesülete európai civil társadalmi szervezetekkel együtt 2021. október 9-én új kampányt indított, közösen emeljék fel a hangjukat egy igazságos és fenntartható, klímabarát élelmiszertermelésért. Szolidaritást vállalnak az munkavállalókkal, a kistermelőkkel és az emberi jogi aktivistákkal szerte világon, így a európai és magyar érintettekkel is. A szupermarketekben és diszkontokban kapható élelmiszer nagy része emberi jogi jogsértések és környezetkárosítás árán jut el a vásárlókhoz. Amikor számon kérik őket, a nagy áruházláncok a beszállítóikra hárítják a felelősséget - mert megtehetik.

A kampány célja, hogy véget vessen a környezetpusztításnak és az emberi jogok megsértésének az élelmiszeriparban, és a szupermarketek is felelősségre vonhatók legyenek az élelmiszertermelő munkások kizsákmányolásáért. A csatlakozók levelet küldhetnek az Európai Bizottság tagjainak, nyomást gyakorolva és támogatva ezzel egy új, szigorú európai szabályozás létrejöttét.

Nők, munkavállalók és kistermelők mind azok közé tartoznak, akiket a leginkább érintenek a kíméletlen üzleti gyakorlatok az élelmiszer-ellátási láncok mentén, és akiknek nap mint nap diszkriminációval és kizsákmányolással kell szembenézniük.

A kampány szövetségesei arra szólítanak fel mindenkit, hogy közösen gyakoroljanak nyomást az Európai Bizottságra, hogy ők ne halogassák tovább a jogszabálytervezet benyújtását. A petíció a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán írható alá az Etikus kereskedelem gyűjtőoldalon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kampány

zöld

környezetvédelem

kistermelők

tudatos vásárlók egyesülete