Íme a szobanövények ősellenségei: szörnyű pusztítást végeznek, de van megoldás ellenük

Agrárszektor   
  Megosztom
Íme a szobanövények ősellenségei: szörnyű pusztítást végeznek, de van megoldás ellenük

Aki már találkozott vele tudja, milyen nagy problémát tud okozni a pajzstetvek megjelenése a lakásban élő szobanövényeken. Rendkívül nehéz őket eltüntetni, szinte észrevétlenül lapulnak a növényeink szárán, de mire észrevesszük őket már meg is történt a baj. Ragacsos nedvmaradványaik és kártételük bosszantó, emellett szeretett növényeink akár el is pusztulhatnak, ha nem vesszük őket időben észre.

A körülbelül gombostűfej méretű pajzstetvek a növények nedveid szívogatják, majd szépen megtelepedve és haladva tovább, felesleges cukros levet - úgynevezett mézharmatot hagynak maguk mögött. A viaszos pajzstetvek által kiválasztott mézharmat tovább súlyosbíthatja a károkat, ugyanis fekete korompenészt tartalmaz, és elősegíti a különböző vírusok elterjedését. Sajnos a lakásokban a pajsztetveknek számos nemzedéke kifejlődhet, hiszen minél melegebb a hőmérséklet, annál gyorsabban fejlődnek - írja az Agrárszektor.

A nőstény pajzstetvek a pajzsuk alatt hozzák létre apró és alig észrevehető lárváikat, amelyek a pajzs alól kimászva a növényeken szétterjednek, és letelepednek. Sajnos a fiatal lárvák nagyon könnyen terjednek, és fertőznek meg más növényeket, hiszen akár csak ha hozzáérünk terjeszthetjük, de a szomszédos növényekkel összeérő leveleken is át tudnak mászni.

Védekezés a pajzstetvek ellen

A védekezés ellenük igen bonyolult, hiszen egy viszonylag kemény pajzs védi a puhatestű pajzstetvet, ami megakadályozza hogy a kijuttatott rovarölőszer az állathoz jusson, így az nem tudja kifejteni hatását. Mivel a pajzs védi őket a közvetlen érintkezést igénylő szerek hatásától, így sajnos egy sokkal manuálisabb módszert kell bevetnünk. Egy ronggyal, vagy puha kefével (akár fogkefével) dörzsöljük meg a szárakat, keményebb levélfelületet, hiszen így meglazítjuk a letapadt pajzsokat, és teret adunk a permetszer bejutásához. Sajnos ez nem minden esetben nyújt kézenfekvő megoldást, hiszen a pajzstetű minden típusú növényen megtelepedhet, így a puha, vékony levelű növényeken is, illetve minden résben és zugban. Így a dörzsöléssel csak egy bizonyos részét tudjuk csak elérni.

A cikk folytatása az Agrárszektoron olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szobanövények

pajzstetű