Ez aztán a jó hír: sikeres a bölények visszatelepítése hazánkban is

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ez aztán a jó hír: sikeres a bölények visszatelepítése hazánkban is

Sikeresnek bizonyul a bölény-visszatelepítési program, jelenleg már mintegy 105 egyed él szabadon a Szárkő-hegységben. Több mint 200 évvel azután, hogy a térségben az utolsó egyedet látták, 2014-ben érkeztek meg az első európai bölények a Bánságban lévő Örményes térségébe. Ezek az állatok fogságban születtek Európa más részein, visszatelepítésüket 16 szakaszban valósították meg. A visszatelepített bölények először hetekig akklimatizálódnak egy bekerített területen, mielőtt szabadon engedik őket.

Az elmúlt két évben egyetlen állat sem pusztult el

- mondta Marina Druga, a Természetvédelmi Világalap és az európai vadállat-visszatelepítést célul kitűző egyesület, a Rewilding Europe közös programjának vezetője. Druga szerint céljuk az, hogy a populáció elérje a 250 egyedet öt éven belül. 2014 óta 38 bölényborjú született a térségben. "Nélkülük a projektnek nem lenne jövője" - tette hozzá Matei Miculescu erdész.

A visszatelepített bölények először hetekig akklimatizálódnak egy bekerített területen, mielőtt szabadon engedik őket. Az 59 ezer hektárnyi természetvédelmi területen ma már mintegy nyolcezer hektáron barangolnak. A Dél-Kárpátok ideális feltételeket biztosítanak számukra: ez egy hatalmas, gyéren lakott térség, ahol nem folyik intenzív mezőgazdálkodás - mondta Wanda Olech-Piasecka, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) illetékese.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bölény

állat

európai bölény

európa

magyarország

kárpátok

visszatelepítés