Te is gyújtasz mécseseket halottak napján? Milliós károkat okozhat az, aki nem figyelsz

HelloVidék   
  Megosztom
Te is gyújtasz mécseseket halottak napján? Milliós károkat okozhat az, aki nem figyelsz

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt.

Tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat magára hagyták.

Ha méltó módon szeretnénk megemlékezni néhai hozzátartozóinkról és barátainkról, érdemes néhány apróságra odafigyelni, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet - hívta fel a figyelmetett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Így előzhetjük meg a bajt:

  • A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el.
  • A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani.
  • Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg.
  • Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, fújjuk el a gyertyák, mécsesek lángját.
  • Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag.
  • A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük.
  • Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.
  • Érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.

Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

halloween

katasztrófavédelem

tűz