Szenzációs állatmentés: tisztavérű vadmacskát találtak a Börzsönyben + Fotók

HelloVidék   
  Megosztom
Szenzációs állatmentés: tisztavérű vadmacskát találtak a  Börzsönyben + Fotók

Vadmacskakölyköt találtak az ősszel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén. A legyengült állatot – befogását követően – a természetvédelem munkatársai haladéktalanul a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították, ahol megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr tisztavérű vadmacska.

A kölyök vadmacskára a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az állat hangosan nyávogva, jól láthatóan egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze három hetes kandúrt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a vadmacska fajmegőrzési programban együttműködő partneréhez, a Budakeszi Vadasparkba vitte, ahol nem csak a szükséges állatorvosi segítség, hanem a faj egészségével és viselkedésével kapcsolatos minden szükséges információ rendelkezésre áll. A fiatal egyed az állatorvosi vizsgálatot követően megkapta a szükséges kezeléseket, azóta szépen növekszik.

Mivel a vadmacska fajtisztaságát – többek között a fajra legnagyobb veszélyt jelentő hibridizáció, vagyis a vad- és a házimacska keveredése miatt – csak a külső jegyek alapján nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, genetikai vizsgálatra volt szükség annak érdekében, hogy világosan kiderüljön a fellelt csöppség fajazonossága. A viselkedésében, külsejében határozott vadmacska-jegyeket mutató állatról a genetikai vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy tisztavérű vadmacska.

A Vadasparkban jelenleg elkülönített helyen, minimális humánkontakttal élő egyed további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska fajmegőrzési program céljait is.

Vadmacskapopuláció Magyarországon

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik. Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is. A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult Vadmacska Fajmegőrzési Program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tisztavérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Címlapfotó: Burányi Virág

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

duna-ipoly nemzeti park

vadmacska