Nem semmi mázlija volt a horgásznak: fotókon a ritkaságszámba menő gyönyörű fogás

HelloVidék   
  Megosztom
Nem semmi mázlija volt a horgásznak: fotókon a ritkaságszámba menő gyönyörű fogás

A különlegesen szép fogás kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogy a márna Magyarországon ugyan őshonos, de eredeti élőhelyein sokfelé megfogyatkozott, miközben egyes területeken még mindig erős, stabil állományi találhatóak.

Illusztrisan szép fogásról számolt be Facebook oldalán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. Ahogy írják, Vass Norbert október 2-án a Sebes-Körösön legyezve csalt horogra egy formás márnát (1,5 kg/55 cm) Nimfa műcsalival.

Mindennek kapcsán a márnákról érdemes megjegyezni, hogy egy olyan halfajról van szó, amely Magyarországon is őshonos, de eredeti élőhelyein sokfelé megfogyatkozott, miközben egyes területeken még mindig erős, stabil állományai találhatóak

– jegyezték meg.

Kicsit a hazai márnatelepítésről

Mindennek kapcsán a márnákról érdemes megjegyezni, hogy egy olyan halfajról van szó, amely ugyan Európában a Pireneusoktól egészen a Dnyeper vízgyűjtőjéig megtalálható – így Magyarországon is őshonos – de eredeti élőhelyein sokfelé megfogyatkozott, miközben egyes területeken még mindig erős, stabil állományi találhatóak.

Hazai folyóink homokos, kavicsos, márgás-agyagos mederrészei mindig is ideális élőhelyeket jelentettek számára. A Körösökre ez olyannyira igaz, hogy ezekben a folyókban a márnáknak egy csak itt megtalálható faja is ki tudott alakulni (Bihari márna).

– írták.

Folyóink egyes szakaszai mai is megfelelő élőhelyek a márnák számára, de az elmúlt másfél évszázadban a vizeinken végbement és ma is zajló degradációs folyamatok miatt állományaik telepítéssel való segítése számos vízterületen indokolttá vált - jegyezték meg a Facebook-posztban. Ez a Körösökre szintén elmondható, annak tükrében is, hogy a természetesvízi halászat 2016. évi megszűnése kétségkívül javított a márnák körösi helyzetén.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgászat

csali

márna

mázlista

fogás