Őrületes, 70 százalékos növekedést mértek: ide özönlöttek idén nyáron a magyarok

MTI   
  Megosztom
Őrületes, 70 százalékos növekedést mértek: ide özönlöttek  idén nyáron a magyarok

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben, 2020 azonos hónapjához viszonyítva, 19 százalékkal nőtt, és 3,7 százalékkal meghaladta a koronavírus-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma - elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében - közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Szeptemberben az összes bruttó árbevétel folyó áron 92 százalékkal, 37,5 milliárd forintra nőtt.

Az idén január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 9,6 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,7, a külföldiek 19 százalékkal kevesebb (8,2, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron 4,7 százalékkal csökkent, és 197 milliárd forintot tett ki.

Szeptemberben a belföldi vendégek száma 24 százalékkal, 522 ezerre, a vendégéjszakáké 19 százalékkal 1,2 millióra emelkedett az előző év azonos időszakában. Az éjszakák 68 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal nőtt.

A külföldi vendégek száma hét és félszeresére, a vendégéjszakáké csaknem öt és félszeresére emelkedett, a szálláshelyekre érkezett 271 ezer vendég összesen 729 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 82 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hatszorosára bővült 2020 szeptemberéhez képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (majdnem tízszeres).

Idén szeptemberben 2350 kereskedelmi szálláshely, köztük 795 szálloda és 891 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 61 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 6,5 százalékkal többet, összességében 2,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ksh

turizmus

magyarország

balaton

budapest

vendégéjszakák