Nem érdemes túlzásba vinni: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai tablettákról

Pénzcentrum   
  Megosztom
Nem érdemes túlzásba vinni: ezt jobb, ha tudod a méregdrága patikai tablettákról

Járványidőszakban különösen fontos, hogy a megfelelő vitaminszint fenntartásával az egészséges emberek is támogassák szervezetük immunrendszerét, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Az egyik fontos vitamin ehhez a D-vitamin, amelynek bevitele őszi-téli időszakban különösen fontos, hiszen ősztől kevesebb a napsütéses órák száma, emiatt pedig a szervezet nem tud eleget előállítani a fontos vitaminból. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy mekkora mennyiségben érdemes szedni a D-vitamint, hogy betegség esetén növelni kell-e az adagolást, illetve milyen formában a leghatásosabb.

Vannak olyan időszakok, állapotok, mint az őszi-téli vírusszezon, terhesség, fokozott stressz (pl. karácsony előtt), amikor a szervezetnek a normál mennyiségnél több vitaminra és ásványi anyagokra van szüksége a megfelelő működéshez, illetve a védekezéshez a kórokozókkal szemben. Fontos vitaminok az immunrendszerünk számára az A-vitamin, illetve a β-karotin, B6-, B12-, C-, D-, E-vitamin, valamint ásványi anyagok közül a cink és a szelén. Ezek támogatják a fizikai „védelmi vonalak”, mint a bőr, a gyomor-bélrendszer, a légutak stb. egészségének fenntartását, illetve az immunválaszban szerepet játszó sejtek működését is - írta a Pénzcentrum.

Bár egyes élelmiszerekben, mint a tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, stb. megtalálható kis mennyiségben a D-vitamin, a fő forrást saját szervezetünk jelenti. A D-vitamin előállításhoz azonban szükség van UV-B sugárzásra, így az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebb a napsugárzás, érdemes lehet étrendkiegészítő formájában bevinni a vitamint. Az ajánlott bevitel mennyisége egyénfüggő, időseknek, krónikus betegeknek, várandósoknak, de még a túlsúlyosaknak is nagyobb lehet a szükséglete az átlagnál.

Az utolsó átfogó kutatás - a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) - adatai szerint a magyar lakosság élelmiszerekből származó D-vitamin bevitele nagyon alacsony: nők esetében 2.0 μg, férfiak körében 2.5 μg volt. A napi ajánlott bevitel ezzel szemben sokáig 5 μg vagy 200 NE (nemzetközi egység) volt, időközben viszont a 3. Magyar D-vitamin konszenzus megemelte a napi beviteli referencia szintjét: (1500-2000 NE), elhízás esetén pedig a duplája, 3000-4000 NE a javasolt bevitel.

Fontos, hogy ez a beviteli szint a hiányállapotot megelőzéséhez elegendő, a már kialakult D-vitamin-hiány esetén a sokszorosát szükséges bevinni. Viszont egy egészséges szervezet számára az ajánlottnál nagyobb dózis bevitele káros is lehet, krónikus mérgezést okozhat.

Milyen formában érdemes D-vitamint szedni?

Rengetegféle készítmény, tabletta, italpor, szirup, stb. közül választhat az, aki a D-vitamin szintjét szeretné fenntartani. Dr. Marjai Tamása, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke a Pénzcentrumnak korábban elmondta, hogy felnőttek számára alapvetően a tablettás és a kapszulás készítmények a leggyakoribbak, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek cseppekre adagolható folyékony készítmények állnak rendelkezésükre. Ezen kívül más formában is forgalmaznak D-vitamint, például kalciummal kombinálva pezsgőtablettaként.

Egy egészséges embernek már csak azért sem érdemes magassabb dózisban szedni a D-vitamint, mert kidobott pénz.

- hívta fel a figyelmet erre a tényre is a Pénzcentrum. Eleve a "levelenként" árult tabletták ugyanis a legtöbbször nem érik meg, hiszen 15-20 darabosak, így egységáron jóval drágábbak, mint egy 100 darabos kiszerelés. A tablettás vitamin megfelelően tárolva sokáig megőrzi szavatosságát, nem "romlik meg" - míg egy szirup, felbontva kevésbé tartós. A magasabb hatóanyagtartalmú készítmények pedig jellemzően drágábbak, pedig a fentiek figyelembevételével belátható, hogy nincs mindenkinek szüksége rá, sőt káros is lehet.

A cikk folytatásában, a Pénzcentrumon az is kiderül, melyik most a patikákban a leggazdaságosabb D-vitamin!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

d-vitamin

vitaminhiány

vitaminszedés