Kiderült: megyénként ennyi ágyra lesz szükség a Covid-kórházakban

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: megyénként ennyi ágyra lesz szükség a Covid-kórházakban

A célok között továbbra is az szerepel, hogy daganatos beteg, valamint minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, ne maradjon ellátatlanul, nyilatkozta Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke.

Megyénként a Covid-ellátást biztosító kórházak ágyszámának összesen 20 százalékát kell felszabadítani, ha ezen felül belefér, az intézmények továbbra is elvégezhetik a halasztható műtéteket – közölte Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke az Inforádiónak.

A megyei kórházak mint irányító intézmények kapják az utasításokat és a kéréseket, és ők a régióban vagy a megyében irányítják az alattuk levő kórházakat. Ezt az instrukciót, amit most kaptunk, nem biztos, hogy ilyen kiélezetten kell értelmezni, van egy elvárás, de ezt eddig is tudtuk, hogy ha a Covid támad, akkor nekünk ismét változtatni kell a napi rutinfeladatunkon

– mondta az elnök.

Azt is közölte, hogy a korábbi tapasztalatok a segítségükre van abban, hogy a megfelelő számban válasszák ki az elektív ellátásba engedett betegeket. Ha csökken a covidosok száma, csökkentik a nem sürgős ellátásban részesítettek számát.

Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé.

– nyilatkozta az elnök, aki hozzátette: a célok között továbbra is az szerepel, hogy daganatos beteg ne maradjon ellátatlanul. Hozzátéve, hogy azok sem egyformák, lehet köztük megkülönböztetést tenni. Kiemelte, hogy

  • a daganatos betegek és
  • minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel,

megkülönböztetetten kap ellátást, őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a Covid-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.

Ficzere Andrea végezetül arról számolt be, hogy erősödik a kórházakra nehezedő nyomás, és elsősorban az oltatlan Covid-betegek állapota fordul rosszabbra.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórházi ellátás

covid-osztály

covid-kórház

covid-19

negyedik hullám