Brutálisan berobbant a járvány: húszezer fölött az új fertőzöttek száma

MTI   
  Megosztom
Brutálisan berobbant a járvány: húszezer fölött az új fertőzöttek száma

Meghalt 304, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 21 060 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn. Hozzátették: eddig 5 999 516 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 774 158-an a második, 1 millió 594 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 960 844-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 32 171 ember, a gyógyultak száma 825 775-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 102 898.

Hatósági házi karanténban 42 931-en vannak, a mintavételek száma 7 854 966.

Kiemelték: az ország a járvány negyedik hullámának felszálló ágában van, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérik őket, hogy mielőbb oltassák be magukat. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenkinek, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, ajánlott a megerősítő harmadik oltás, mert a védőoltás után kialakuló védettség - minden vakcina esetében - néhány hónap elteltével gyengül.

Emlékeztettek: a járvány negyedik hullámának megfékezéséért és az átoltottság növeléséért november 22-28. között oltási akcióhetet szerveznek a kórházi oltópontokon; azon a héten az oltatlanok akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is mehetnek oltásra. Ebben az esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják megkapni - tették hozzá.

Felidézték, hogy novembertől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak.

Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást - írták.

Hozzátették, hétfőtől valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton is kötelező a maszkviselés az ügyfeleknek és ügyintézőknek egyaránt.

Közölték azt is, a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és azt már meg is kapta, aki még nem, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat időpontot az oltásra - az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (169 423) és Pest megyében (132 096) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (59 353), Hajdú-Bihar (51 568) és Győr-Moson-Sopron megye (49 581). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 19 871 fertőzöttel.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon (2020. október-november/2021. október-november)
Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon (2020. október-november/2021. október-november)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus adatok