Milliókkal fizet rá, aki jövőre építkezik: bődületes, mennyivel emelkedhetnek az árak

Világgazdaság   
  Megosztom
Milliókkal fizet rá, aki jövőre építkezik: bődületes, mennyivel emelkedhetnek az árak

Már idén is őrületesen megdrágultak az építőanyagok, a fa, acél, villanyszerelési anyagok árai, ezért aztán sokak pénztárcájába már nem fért bele a tervezett építkezés vagy felújítás. Ősz elejére ugyan némiképp mérséklődtek az árak, de nagyon úgy fest, hogy a jövő évben még ennél is brutálisabb árugrásra számíthatunk.

A hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai

nyilatkozta a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke.

Az átlagban nagy a szórás, jellemzően 10–30 százalék között mozog, és szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben. Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás, közölte a lap.

Európa legnagyobb tetőcserépgyártó cégcsoportjának magyarországi ügyvezetője szerint az energiakrízis uniós szintű beavatkozást igényel, és az elszálló önköltség miatt gyárbezárásokra is sor kerülhet a gazdaságtalan mértékben megemelkedő termelési költségek, a potenciálisan túl magas végfogyasztói árak miatt. Üzemszünetre azonban a Creaton nem készül – közöltük akkor, és mint a szakmai tagozat elnöke megerősítette, a piac többi szereplője sem. Tibor Dávid szerint azonban reális forgatókönyv a szokásosnál nagyobb mértékű áremelés a jövő év elején, ami nem öngerjesztő folyamat, hanem ténylegesen költségvezérelt lépés lehet.

A tetőfelújítás témakörével, és az építőanyagok árdrágulásával pár napja a HelloVidék is foglakozott. A cikket itt találod!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipari alapanyagok

építőipar

ár körkép

drágulás