Szökött rackanyáj randalírozik a kedvelt túrahelyen: a gazda tehetetlen + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Szökött rackanyáj randalírozik a kedvelt túrahelyen: a gazda tehetetlen + Videó

Több kiránduló és környékbeli lakos is találkozott azzal a rackanyájjal, mely már több mint egy hónapja randalírozik a Kőszegi-hegység erdeiben. Az utóbbi hetekben az Óház környékén is feltűntek.

Kovács-Lukács Renáta polgári természetőrként adott hírt először az interneten az öt rackából álló kis nyájról, amely kezdetben a Kőszegi-hegységben, a Pogány-völgy erdős részén tűnt fel - írta a Vaol.hu. Azóta a Pogányok és az Óház között többször látták a szakadár csapatot. A természetőr úgy tudja, egy cáki telepről szöktek meg az állatok, a háziállatok viszont taposásukkal-legelésükkel károsítják a természeti értékeket, lerágják a tölgymagoncokat, ráadásul az úgynevezett állat­elhagyás bűncselekménynek számít – vagyis gyors megoldásra lenne szükség.

A megyei napilap megtalálta az állatok gazdáját, aki neve elhallgatását kérve elmondta, hogy egy éve vásárolta az Alföldön a három jerkéből és egy kosból álló kis állományt, amely az­óta két báránnyal gyarapodott. Legeltetéssel szeretett ­volna karbantartani egy gyepet. A villanypásztort hamar megtanulták leküzdeni a juhok, de még a közelben maradtak. Sokféle módszerrel próbálták visszaterelni őket.Ehhez szakembereket is hívtak, mindhiába, a rackák elmenekültek a hegybe. Ezért a tulajdonos megkereste az illetékes vadászt, hogy lője ki őket, mert nem lát más megoldást.

Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezetője elmondta, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint nem tehetik meg: vadászterületen vadászfegyverrel nem lőhető ki haszonállat. Erre a vadászati hatóság sem tud engedélyt adni. A rendőrség pedig csak belterületen illetékes.

Előfordulnak hasonló esetek, amikor legelő állatok kiszabadulnak. Ilyen esetben csak a befogás, esetleg az altatólövedék használata jöhet szóba

– mondta el Kenesei István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rackajuh

kőszegi hegység

vadászat