Szökött rackanyáj randalírozik a kedvelt túrahelyen: a gazda tehetetlen + Videó

HelloVidék   
  Megosztom
Szökött rackanyáj randalírozik a kedvelt túrahelyen: a gazda tehetetlen + Videó

Több kiránduló és környékbeli lakos is találkozott azzal a rackanyájjal, mely már több mint egy hónapja randalírozik a Kőszegi-hegység erdeiben. Az utóbbi hetekben az Óház környékén is feltűntek.

Kovács-Lukács Renáta polgári természetőrként adott hírt először az interneten az öt rackából álló kis nyájról, amely kezdetben a Kőszegi-hegységben, a Pogány-völgy erdős részén tűnt fel - írta a Vaol.hu. Azóta a Pogányok és az Óház között többször látták a szakadár csapatot. A természetőr úgy tudja, egy cáki telepről szöktek meg az állatok, a háziállatok viszont taposásukkal-legelésükkel károsítják a természeti értékeket, lerágják a tölgymagoncokat, ráadásul az úgynevezett állat­elhagyás bűncselekménynek számít – vagyis gyors megoldásra lenne szükség.

A megyei napilap megtalálta az állatok gazdáját, aki neve elhallgatását kérve elmondta, hogy egy éve vásárolta az Alföldön a három jerkéből és egy kosból álló kis állományt, amely az­óta két báránnyal gyarapodott. Legeltetéssel szeretett ­volna karbantartani egy gyepet. A villanypásztort hamar megtanulták leküzdeni a juhok, de még a közelben maradtak. Sokféle módszerrel próbálták visszaterelni őket.Ehhez szakembereket is hívtak, mindhiába, a rackák elmenekültek a hegybe. Ezért a tulajdonos megkereste az illetékes vadászt, hogy lője ki őket, mert nem lát más megoldást.

Szalai Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási ágazatvezetője elmondta, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint nem tehetik meg: vadászterületen vadászfegyverrel nem lőhető ki haszonállat. Erre a vadászati hatóság sem tud engedélyt adni. A rendőrség pedig csak belterületen illetékes.

Előfordulnak hasonló esetek, amikor legelő állatok kiszabadulnak. Ilyen esetben csak a befogás, esetleg az altatólövedék használata jöhet szóba

– mondta el Kenesei István, a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének fővadásza.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rackajuh

kőszegi hegység

vadászat