Impozáns új termelői piaca lett a vidéki nagyvárosnak: itt még szövetkezeti bolt is nyit

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Impozáns új termelői piaca lett a vidéki nagyvárosnak: itt még szövetkezeti bolt is nyit

A vadiúj zalaegerszegi termelői és kézműves piac létrehozásával a háztáji termelés népszerűsítését tűzték ki célul. A helyi piacokat és a helyi termelőket támogatják azzal, hogy a város megteremti a helyi áruk megvásárlásának lehetőségét.

Október végén elkészült a nettó 900 négyzetméter alapterületű Helyi termelői és kézműves piac - Göcsej tudásközpont. A projekt Zalaegerszeg város beruházásában a Nívódom Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. konzorciumával valósult meg.

Dávid András, a Szabadics Zrt. építésvezetője a Magyar Építőknek elmondta, habár már augusztusban befejezték a szerződés szerinti munkákat, külső gáz és villany közműcsatlakoztatások miatt szerződésmódosításra volt szükség a kivitelezőkön kívül álló problémák miatt. Ezzel együtt október 29-én hiba és hiánymentesen átadták a projektet. Jelenleg az épület használatbavételi eljárása zajlik. A megrendelő pedig már a konyhatechnológia és a belső berendezések elhelyezésével foglalkozhat.

Tudásközpont a népi értékek tovább adásáért

A zalaegerszegi piac különlegessége, hogy nemcsak üzleteket és árusító helyeket alakítanak ki a helyi termelőknek, hanem az épületben a zalai vidékre jellemző ízeket kínáló étterem nyílik, illetve egy egész héten át nyitva tartó szövetkezeti bolt is.

Ezen kívül különböző göcseji és zalai értékek átadására alkalmas bázist alakítottak ki. Az emeleten létrehozott tudásközpont a népi kézművesség bemutatását és továbbadását támogatja, amihez előadóterem, kézművesműhely és egy kiállítótér is kapcsolódik. Itt lehetőség lesz megtanítani azokat a hagyományos folyamatokat, amelyekkel régen előállították az élelmiszereket – mint aszalás, lekvár főzés -, de gazdasszony képzéseket is terveznek indítani.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

termelői piac

zalaegerszeg

tudásközpont

szövetkezet