Megdöbbentő eredményre jutottak: nem azok a túlsúlyosak, akikről eddig hittük

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő eredményre jutottak: nem azok a túlsúlyosak, akikről eddig hittük

Meglepő dolog derült ki a tudatos táplálkozásról. A tudatosság, ha valaki odafigyel arra, mit és mennyit eszik, összefügg ugyan az elhízás mértékével, csakhogy éppen fordítva, mint várnánk. Pont azok körében magasabb az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, akik tudatosan táplálkoznak, míg akik egyáltalán nem törődnek azzal, hogy mit és mennyit esznek, azok között a legmagasabb a normál és sovány testalkatúak aránya – derül ki a PeakShop.hu reprezentatív testsúlykutatásából.

Úgy tűnik, hogy utólagosan és nem megelőzésképpen figyel oda a többség az étkezésére. Akkor kezdünk tudatosan táplálkozni, amikor már kialakult a túlsúly

- állapítja meg Mező Mónika, a PeakShop.hu étrendkiegészítő-szakértője.Hozzátette: valamit nagyon nem csinálunk jól, amit az is bizonyít, hogy a magyar felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott!

A kutatás augusztusban publikált adatai szerint számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében a koronavírus-járvány kitörése óta. A nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm „karanténtúlsúlyt” szedtek magukra 2019 óta.

Túl súlyos szokások

A szokásaink a hibásak! – jelenti ki határozottan Mező Mónika. A szokások lényege ugyanis, hogy automatikusan, erőfeszítés nélkül ismétlődnek, nem kell figyelni rájuk, nem követel erőfeszítést. Gondoljunk csak a reggeli kávé rutinjára. Azonban ez azt is jelenti, hogy ha valamire oda kell figyelni, ha valamire rá kell venni magunkat, az valójában nem a szokásunk.

Ha oda kell figyelni az egészséges étkezésre, az valójában azt jelenti, hogy a rutinszerű szokásaink valójában nem egészségesek. Amint megszűnik az odafigyelés, az erőfeszítés, visszatérünk az egészségtelen szokásokhoz. És ehhez elég egy stresszes időszak, ami elviszi az energiát és a figyelmet. Márpedig stressz az akad bőven.

Ez az oka annak, hogy minden fogyókúra hatása valójában átmeneti. Ugyanis a fogyókúra rendszerint tortúra. Túl sok mindent kell betartani, túl sok mindenről kell lemondani egyszerre, ami ugye nagy erőfeszítést, nagy stresszt jelent. Minél nagyobb a lemondás, annál nagyobb a stressz és annál nagyobb a kudarc kockázata. Amint abbahagyjuk a fogyókúrát, visszatérünk az azt megelőző rossz rutinunkhoz, és kezdődik elölről minden.

Apró szokások, nagy eredmények

A fitt szokásokat apró lépésekben lehet elsajátítani úgy, hogy kiváltunk vele egy egészségtelen szokást. Egyetlen apró szokás megváltoztatása, mint például a csoki kiváltása cukormentes édességre, jobb, mint bármilyen diéta, mert könnyebb megcsinálni és betartani. Vigyázat, ha egy szokás nem rögzül, elkopik. Ezért addig tartsunk ki mellette, amíg rutinná nem válik, és már magától is megy. Ha már a szokásunkká vált, akkor jöhet a következő. Minél több fitt szokásod van, annál fittebb leszel

- tanácsolja Mező Mónika, a PeakShop.hu étrendkiegészítő-szakértője.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészséges táplálkozás

testsúly

kutatás