Gyuri bácsi megmondja a tutit: ezt ajánlja köhögésre a bükki füvesember

HelloVidék   
  Megosztom
Gyuri bácsi megmondja a tutit: ezt ajánlja köhögésre a bükki füvesember

Tudta, hogy nem mindegy, hogyan köhög? A köhögésnek számos fajtája van, és ha tisztában vagyunk azzal, hogy épp melyik kínoz minket, akkor könnyebb rá hatásos gyógyírt találni. Nézzük, melyik köhögéstípusra, melyik gyógynövényt használjuk.

Gyógynövények száraz köhögésre

A száraz köhögésre köhögéscsillapító, nyugtató hatású gyógynövényeket használunk, hiszen ilyenkor nincs mit felköhögni, ehelyett a köhögési ingert csillapítjuk. Ha száraz köhögéstől szenvedünk, arra kiváló köhögéscsillapító gyógynövény lehet a szurokfű, bodzavirág, apróbojtorján, fehér akácvirág. Gyuri bácsi, a bükki füvesember ezekből ajánl inni 1-3 csészével naponta - felváltva vagy egymással egyenlő arányban összekeverve.

Krónikus, tehát hosszan tartó száraz köhögésre ajánlott még a nyálkatartalmú gyógynövényekből készült tea fogyasztása is, mert ezek az irritált nyálkahártyán képeznek védelmező bevonatot, ilyen például a mályvagyökér vagy mályvalevél, a lándzsás útifű vagy az izlandi zúzmó.

Gyógynövények hurutos köhögésre

Ezzel ellentétben hurutos köhögés esetén váladék is távozik - vagy legalább is jó lenne, ha távozna a légutakból. Ilyenkor tehát köptető hatású gyógynövényekből célszerű teát készíteni, amelyre kiválóak a nyákoldó szaponin-, illetve a magas illóolajtartalmú gyógynövények. A legjobb természetes hurutoldó szer a borostyán, az ökörfarkkóró, a mezei kakukkfű, a hársfavirág vagy a lándzsás útifű.

Ha nem tudjuk eldönteni, mivel is van dolgunk, akkor Gyuri bácsi torokbarát teája, a Tüdőfűleveles teakeverék a jó megoldás, ezt mindkét fajta köhögés esetén bevethetjük. A keverék kilencféle gyógynövény hatását egyesíti. Alapja a légzőszervek természetes segítője, a tüdőfűlevél, amelyet a bükki füvesember a martilapu, a mezei kakukkfű, a lándzsás útifű, a kis ezerjófű, a cickafark, a szurokfű, az orvos veronika és a körömvirág köptető, légúttisztító, köhögéscsillapító hatásával ötvözött.

Ezt a teát nem csak az őszi-téli időszakban javasolt fogyasztani köhögés csillapítására, hanem asztma, dohányzás esetén is, napi egy csészével, sőt! Gyuri bácsi diagnosztizált refluxbetegeknek is ajánlja kiegészítő terápiaként, hiszen köhögést a visszaáramló gyomorsav is okozhat.

Címlapkép: Györgytea

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

köhögés

gyógynövény

szabó gyuri bácsi

bükki füvesember