Ezeken a településeken nagy a baj: Miskolc mellett 13 másik helység is veszélyes lehet

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Ezeken a településeken nagy a baj: Miskolc mellett 13 másik helység is veszélyes lehet

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi adatai alapján már nemcsak Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, hanem Putnokon is veszélyes a levegőminőség. Miskolc, Salgótarján és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további kilenc településen - köztük Budapesten - kifogásolt a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten - hangsúlyozták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: péntekig folytatódik a változékony, többfelé csapadékos időjárás, eső, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A szél általában gyenge, illetve mérsékelt lesz. Pénteken már egyre kevesebb helyen várható csapadék, egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, a középső országrészben pedig nagy területen megélénkülhet az északnyugati szél. Országos átlagban kedvezően alakul a levegőminőség, ugyanakkor az északkeleti országrész völgyeiben a szállópor átlagértékei meghaladhatják az egészségügyi küszöböt.

A hétvégén szárazabb, melegebb idő várható. Szombaton nagy területen megerősödhet az északnyugati szél, és ennek hatására várhatóan mindenütt javulni fog a levegőminőség.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szálló por

országos meteorológiai szolgálat

légszennyezettség