Meglepő dolog derült ki a magyarok kedvelt szokásáról: a férfiak mindig szánnak időt rá

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki a magyarok kedvelt szokásáról: a férfiak mindig szánnak időt rá

A magyarok többsége ugyanannyit és ugyanúgy kávézik az ünnepek alatt, mint az év során bármikor, sőt, a legtöbben mindig szánnak időt erre a kedvelt tevékenységre – ez derült ki a Costa Coffee és a GKI Digital közös, az év végi kávéfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. Az eredmények azt támasztják alá, amit a kávészakértők is évek óta mondanak: a magyarok kávézása a funkcionális, ébredést segítő fogyasztás felől egyre inkább az élménykávézás felé tolódik.

A magyarok többsége ugyanannyit és ugyanúgy kávézik az ünnepek alatt, mint az év során bármikor, sőt, a legtöbben mindig szánnak időt erre a kedvelt tevékenységre – ez derült ki a Costa Coffee és a GKI Digital közös, az év végi kávéfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. Az eredmények azt támasztják alá, amit a kávészakértők is évek óta mondanak: a magyarok kávézása a funkcionális, ébredést segítő fogyasztás felől egyre inkább az élménykávézás felé tolódik. Nincs ez másként karácsonykor sem, a karácsonyi menünek a háztartások mintegy felében ugyanúgy része a kávé, mint minden étkezésnek, sőt sokan karácsonyeste is kínálnak kávét vendégeiknek.

Van, aki többet kávézik

Bár a koronavírus miatt sokan vannak, akik idejük nagy részét otthon töltötték az elmúlt másfél évben, a karácsonyi időszakban másként vagyunk otthon: végre átadtuk az ajándékokat, elkészült a menü – utána le lehet ülni egy igazán jó kávé mellett beszélgetni. Úgy tűnik, ez az elfogyasztott kávé mennyiségén mégsem változtat mindenkinél: a Costa Coffee és a GKI Digital kutatásában a rendszeresen kávéfogyasztó válaszadók 77 százaléka azt mondta, hogy nem tér el bevett kávéfogyasztási szokásaitól az ünnepek alatt. A válaszadók 16 százaléka kiemelte, hogy ebben az időszakban többet, míg 7 százalékuk kevesebbet kávézik.

A menü része

A karácsonyi menünek 10-ből 4 válaszadó esetében ugyanúgy része a kávé, mint minden étkezésnek – a válaszadók 10 százaléka még 24-én a karácsonyi vacsora után is kínál a menühöz kávét. Szintén minden tizedik válaszadó kiemelt szerepet szán a kávénak – ők vagy kávékülönlegességekkel készülnek vagy a desszerthez illő kávét kínálnak ezekben a napokban a család és a vendégek számára.

Van, aki csak karácsonykor habosít

A Costa Coffee arra is kíváncsi volt, vajon a különleges alkalmakra különleges kávét választanak-e az emberek? Kiderült, hogy a válaszadók többsége, tízből heten ugyanolyan márkát, ugyanúgy elkészítve fogyasztanak, mint a hétköznapokon. Azért sokan, minden harmadik válaszadó ilyenkor valami specialitással rukkol elő: 11% kávékülönlegességgel, 10% ízesített karácsonyi kávékkal készül az ünnepekre, míg 7% kissé magasabb minőségű kávét választ, sőt van, aki a tejhabosítót is igazából csak ilyenkor veszi elő a konyhaszekrényből. A kávékülönlegességek, ízesített kávéitalok vásárlása népszerűbbek a nők, mint a férfiak körében, és a kutatás szerint a hölgyek szívesebben készítik és fogyasztják is ezeket ebben az időszakban.

A kávézásra szánt idő

Bár azt gondolhatnánk, hogy karácsonykor jobban van időnk leülni és elmélyültebben kávézni, a Costa Coffee és a GKI Digital kutatásából az derült ki, hogy mindössze minden ötödik válaszadó szán az ünnepek alatt több időt a kávézásra, kávékészítésre. Ők azt mondják, hogy csak ilyenkor jut több idejük a kávékészítésre, és ilyenkor kísérletezőbb kedvűek is. Akik számára ez fontos (a válaszadók 60%-a), azok a hétköznapokban is megtalálják erre az időt.

Úgy tűnik azonban, hogy a magyar kávékedvelők egyre nagyobb kedvvel fordulnak az élménykávézás felé a felébredést célzó funkcionális kávézás helyett – ha eddig nem tettük, az ünnepek alatt mindenképp élvezzük ki minden cseppjét egy nyugodtan elfogyasztott minőségi kávénak.

A kutatást a Costa Coffee megrendelésére a GKI Digital 2021 novemberében 2703 válaszadó megkérdezésével készítette.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávézás

szokások

ünnepi kávézás

kávé

élménykávézás