Kiadták a figyelmeztetést: ezekben a városokban veszélyes a levegő minősége

MTI   
  Megosztom
Kiadták a figyelmeztetést: ezekben a városokban veszélyes a levegő minősége

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.

Azt írták, hétfőn veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren az NNK levegőhigiénés értékelése alapján. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK közleménye szerint négy település - Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya - levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Emellett tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt. Hozzátették: a meteorológiai előrejelzés alapján kedden a többfelé - elsősorban a Tiszántúlon - megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá súlyosbíthatják a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit és növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát

- írták.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszélyes levegő

nemzeti népegészségügyi központ

nnk

levegőminőség