Meglepő dolog derült ki az étolajról: ezért lesz valójában hatósági áras a boltokban

HelloVidék   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki az étolajról: ezért lesz valójában hatósági áras a boltokban

Az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék esetében beavatkozik az árak alakulásába. Nem volt ez alól kivétel az étolaj sem. Nem csoda, a legtöbb háziasszony számára nagyon fontos alapanyagnak számít: hiszen a magyar konyha, a hazai receptek egyik fontos pillérének az étolaj. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogyan változott az ára az elmúlt években. De kiderítettük azt is, mi az a füstpont és miért fontos ez főzés, sütés során.

Élelmiszerárstopról döntött a kormány. Az élelmiszerárak emelkedése miatt a kormány úgy döntött, hogy hat termék - a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej - esetében beavatkozik az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie. Február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet ezeket a termékeket megvásárolni.

Az Orbán Viktor által bejelentett árstopp után a Pénzcentrum járt utána annak, hogyan alakult a hat szóban forgó termék átlagára egy éves távlatban. Az általuk összegyűjtött adatok azt mutatják, hogy a hat termék közül bőven akadtak valóban csúcsdráguló termékek, amiknek az ára az elmúlt egy évben ténylegesen szárnyalt. Viszont a listán szerepelnek olyan termékek is, aminek az átlagos drágulása kisebb volt, mint az éves infláció mértéke. Erről részletesen itt olvashatunk.

Zsebbenyúlós termék lett az olaj

Amikor sütésről, főzésről van szó, kikerülhetetlen alapanyag az olaj, hiszen ételeink elkészítéséhez nagyon sokat használjuk. Viszont az árát tekintve zsebbenyúlós terméknek számít az utóbbi éveket nézve. Éppen ezért fontos most az árstopp az étolaj tekintetében is. A HelloVidék készített egy összesítést arról, hogy az elmúlt öt évet nézve, milyen mértékű volt az áremelkedés. Ehhez a Központi Statisztikai Hivatal adatait vettük alapul. Ha mégnézzük ak övetkező diagramot, az brutális áremelkedés szemmel látható.

Míg 2017. januárjában még csak 486 Ft/liter áron kínálták átlagosan az étolajat, úgy 2021. januárjában már ez az összeg 590 Ft/liter volt. Az áremelkedés innentől viszont hatalmas léptéket öltött. 2021. decemberében már 735 forintot kellett fizetnünk átlagosan egy liter olajért.

Természetesen körbenéztünk a nagyobb áruházak online kínálatában is, hogy mennyiért kínálják az étolajat, hogy pontosabb képet kapjunk. Ennek alapján az látszik, hogy

  • a Tesco weboldalán étolajat 699-999 Ft/liter áron találunk,
  • a Spar online felületén 649-1010 Ft/liter áron vásárolhatunk,
  • az Auchan online shopjában pedig 755-999 Ft/liter áron találunk étolajat.

Sütünk, főzünk, de nem mindegy, mivel!

Több olajfajta is a rendelkezésünkre áll az étolajon kívül. De milyen fajtát érdemes használni? Nos, ez nagyban függ attól, hogy milyen típusú ételt készítünk. A legtöbb étel elkészítéséhez szükség van zsiradékokra, a növényi olajok pedig kiválóak a főzéshez és sütéshez, de csak, ha megfelelően használjuk őket. Csak kevesen tudják, de túlhevítve súlyos betegségeket előidéző anyagok szabadulnak fel belőlük. Éppen ezért tudnunk kell, hogy melyik olajjal hogyan kell bánni. Illetve, mit is jelent az olajok füstpontja.

Ezért a megfelelő olaj kiválasztása az egyik legfontosabb lépés az egészséges és ízletes étel elkészítéséhez. Ha nem igazán tudjuk, mely fajtákat, hogyan kell használni, akkor sem kell kétségbe esni. A TIME két étolaj-szakértővel – Liz Weinadyval , az Ohio Állami Egyetem regisztrált dietetikusával és Lisa Howarddal, az Egészséges étolajok nagy könyve című könyv szerzőjével – beszélgetett arról, hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást. Lássuk, mit tanácsoltak a szakemberek!

Olívaolaj

Táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj, amellyel főzni lehet, amit fogyasztani lehet az az olívaolaj. Az „extra szűz” címke azt jelenti, hogy az olívaolaj nem finomított, ezért kiváló minőségű. Az extra szűz olívaolaj nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírt és néhány többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az olívaolajnak viszonylag alacsonyabb füstpontja van, mint más olajoknak, ezért a legalkalmasabb alacsony és közepes hőfokon való főzéshez.

Napraforgóolaj

Ez az olaj sok E-vitamint tartalmaz, egy evőkanál az ember napi ajánlott tápanyagbevitelének 28%-át tartalmazza. Magas füstpontja van, és nincs erős íze, ami azt jelenti, hogy nem rontja el az ételt. A napraforgóolaj azonban sok omega-6 zsírsavat is tartalmaz, ezért mértéket kell tartani az alkalmazását illetően.

Lenmagolaj

A lenmagolaj magas omega-3 zsírsavat tartalmaz, és nagyon alacsony füstpontja van, ami azt jelenti, hogy nem szabad főzéshez használni. Éppen ezért salátákhoz vagy öntetekhez érdemes alkalmazni.

Szezámolaj

Ezt az olajat gyakran használják erős íze miatt. Az egyik legkorábban ismert növényi eredetű olaj. A pirított magvakból készült olajat jellegzetes diós aromája és íze miatt használják, bár sütéshez alkalmatlan lehet, mert égett és keserű ízű lehet tőle az étel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

olaj

étolaj

olaj fajták

füstpont

olaj árak

árak

árstopp

áremelkedés

étolaj árak

főzés

sütés