Itt a bejelentés: mutatjuk, kiknek járhat majd védettségi igazolvány február 15-től

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a bejelentés: mutatjuk, kiknek járhat majd védettségi igazolvány február 15-től

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint február 15-től csak az számít védettnek, akit beoltottak a koronavírus ellen, ha valaki átesett a fertőzésen annak nem jár védettségi kártya.

A rendelet szerint 18 év felett nem egyenértékű a védettség igazolásával,

  • ha egydózisú oltóanyag esetén az oltás óta hat hónap eltelt, az érintett újabb oltást nem vett fel,
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap eltelt, és az érintett újabb oltást nem vett fel.

Az igazolvány a második oltás után hat hónapig érvényes, utána csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg, viszont ezt követően korlátlan ideig lesz érvényben - akiket egydózisú oltóanyaggal oltottak be, azokra értelemszerűen a második vakcina után érvényes ez.

A védettség érvényességét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat – ha törvény vagy veszélyhelyzet ideje alatt az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdése alapján alkotott kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – semmilyen módon nem rögzítheti.

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője értesíti a hatóságot, ha a védettségi igazolvány érvénytelenné válik. Ha az érintett az oltásra jelentkezésekor a rövid szöveges üzenet fogadására alkalmas telefonszámát megadta, a hatóság – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő bevonásával – értesíti, ha a védettségi igazolványa érvényességéből 21 nap van hátra.

Ha jogszabály valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség alóli mentesülés érdekében védettség igazolását írja elő, a jog gyakorlása vagy a kötelezettség alóli mentesülés azt a személyt illeti meg, akinek védettsége érvényes. Azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

oltás

védettségi igazolvány