Mutatjuk, mi mindenre jó a fogkrém: ez a 13 + 1 felhasználási mód mindent visz!

HelloVidék   
  Megosztom
Mutatjuk, mi mindenre jó a fogkrém: ez a 13 + 1 felhasználási mód mindent visz!

Nincs könnyű helyzetben, aki mostanában fogorvosi kezelésre szorul, ugyanis 277 fogorvosi körzet betöltetlen jelenleg Magyarországon. Vagyis az ingyenes fogorvosi ellátás helyett marad a magánpraxis. Hogy minél kevesebbszer szoruljunk rá a mélyen zsebbenyúlós fogorvosi kezelésekre, használjuk jól a fogkrémet, aminek elsődleges célja a fog és a száj rendszeres és helyes megtisztítása. Érdekességként azonban azt is megmutatjuk, mi minden másra jó ez a sokoldalú kenőcs.

Több mint egymilliárd forintot költöttek fogorvosi vizsgálatra, szolgáltatásokra és termékekre 2021 első félévében az OTP Egészségpénztár tagjai – derült ki a pénztár legfrissebb eredményeiből. Már 2019-ben megfigyelhető volt, hogy a 16-30 éves korosztály egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzés fontosságára, tavaly pedig már ugyanez a korosztály közel négyszer többet költött fogászati szűrésekre.

Sokan azt hihetik, ha nincsen semmilyen fogászati panaszuk, akkor nem is kell fogorvoshoz fordulniuk. Azonban ez nincs így. Ahhoz, hogy elkerüljük fogaink elvesztését, a fájdalmas ínybetegségeket és egyéb fogászati problémákat, a megelőzés és a rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen, valamint az sem utolsó szempont, hogy a helyes fogmosási, fogápolási technikák elsajátításában is segít a fogorvos.

Ugyanakkor nincs könnyű helyzetben az, aki fogorvoshoz menne, mivel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 2022 januárjában 277 fogorvosi körzet betöltetlen Magyarországon, ezek közül is 247 már fél évnél hosszabb ideje, ez 89 százalék. A nyilvántartás szerint éppen ugyanennyi, vagyis 247 praxis már 2020 márciusa, tehát a koronavírus magyarországi megjelenése óta betöltetlen. 11 praxis pedig azóta meg is szűnt. A legtöbb üres körzet Bács-Kiskun és Nógrád megyében, illetve Budapesten található. A legkevesebb betöltetlen fogorvosi praxis továbbra is Baranyában, Hajdú-Biharban, Tolnában és Vas megyében van, ahogy arról korábban beszámolt a Pénzcentrum.

Maradnak a fizetős magánrendelések, amelyekre rászorul a lakosság nagy része, több mint 800 000 magyarnak nincs más választása, lemondhat az ingyenes fogorvosi ellátásról az adatok szerint.

Ezt támasztja alá az OTP Egészségpénztárának a felmérése is, ami szerint az elmúlt félévben az egészségpénztári tagok több mint 1 milliárd forintot fordítottak fogorvosi vizsgálatokra, szolgáltatásokra és termékekre, ami arányaiban meghaladja a tavalyi féléves költések összegét. Az eredményekből megfigyelhető, hogy a 16-30 éves korosztály is egyre tudatosabb, ha a saját egészségéről van szó.

Fogmosásra se sajnáljuk a pénzt, hisz a fogorvos sokkal többe kerül, mint egy jól megválasztott fogkrém. Azonban a fogmosáson kívül másra is felhasználhatjuk a pár száz forintba kerülő, filléres szert, ha a fogunkra valami drágábbat is szánunk, helyesen. Először lássuk, hogyan és mivel érdemes fogat mosni, majd érdekességként sorra vesszük, mi mindenre vethető be a háztartásban ez a sokarcú kenőcs.

1. Fogmosás, de helyesen: jókor, megfelelően

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín, ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen vagy mindkettőn.

Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok és a gyümölcsök, zöldségek, de például az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális

- magyarázza dr. Nevelits Annamária, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa.

A szakember szerint éppen ezért érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegesebb kérdés a fogmosás időzítése. Talán nem is gondolnánk, mennyire fontos lehet az alaposság mellett az időzítés és a fogmosás időtartama, hiszen erről valószínűleg kevesebbet hallottunk.

A fogorvos szerint a savhatás után, vagyis bármilyen étkezés után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal. És amire szintén kevesen gondolnak: legalább három percig tartson a fogmosás, de még jobb, ha négy percet szánunk rá. A helytelen fogmosási szokások következtében a gyökérkezelésig is eljuthatunk, ami viszont már igencsak drága "mulatság".

Általános szabály, hogy a fogkefét 45 fokos szögben tegyük a fogak mellé, és elliptikus mozdulatokkal óvatosan dörzsöljük a fogakat a külső és a belső oldalukon, majd a nyelvet, a rágófelületeket és a fogközöket. Az oda-vissza történő mozdulatok hatására a fogíny visszahúzódik, a gyökér felülete feltárulhat, vagy akár a súrolással puhítjuk a gyökérfelületet. Ezzel azt is kockáztatjuk, hogy a fogíny lekopik. Éppen ezért fontos a megfelelő technika és a megfelelő fogkefe alkalmazása. A magyar emberek legtöbbje lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. A jó technikát is meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolási rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

A tisztítást alapvetően mindegyik elvégzi, de lehetnek mellette más funkciói (fehérítés, fogínyvédelem, zománcerősítés), ráadásul arra is oda kell figyelnunk, hogy elektromos vagy ultrahangos fogkefe használatához speciálisan a fogkeféhez kifejlesztett fogkrémet vegyük, aminek az ára megközelíti a 2000 Ft-ot.

Az alábbi felhasználási módokra viszont tökéletesen alkalmasak a legegyszerűbb és legolcsóbb fogkrémek is.

2. A WC fertőtlenítése

A fürdőszoba higiéniájához hozzátartozik a WC kitakarítása és fertőtlenítése. A kereskedelemben nagyon sok tisztító, és fertőtlenítőszer kapható, de ha igazán hatékony és egészséges módszert szeretnénk, próbáljuk ki az alábbi megoldást.

Egy tubus olcsó mentolos fogkrém tubusára fúrjunk néhány 2-3 mm-es lyukat, csavarjuk rá a kupakot, majd tegyük a WC-tartályba. Ezután valahányszor lehúzzuk a WC-t, kellemesen mentolos illat lesz a fürdőben, ráadásul a fogkrémes öblítővíz fertőtlenítő hatással is rendelkezik.

3. Mosdókagyló tisztítása

Fogkrémmel és szivaccsal a mosdókagyló is remekül tisztítható, érdemes kipróbálni. Ráadásul nem csak a lerakódásokat és foltokat távolítja el, de nagyszerűen szagtalanít is.

4. Cipő tisztítása

A bőrcipőkről kiválóan el lehet távolítani a szennyeződéseket, foltokat, ha bekenjük őket fogkrémmel, és utána egy puha textillel átdörzsöljük. A bőr olyan szép lesz, mint új korában.

Edzőcipők

A tornacipők fehér, gumiból készült részét is szebbé tehetjük, ha átdörzsöljük fogkrémmel akár egy régi fogkefe segítségével. A maradékot töröljük le róla egy nedves ruhával.

5. Zongorabillentyűk

Bármilyen zongorabillentyűt is megtisztíthatunk úgy, hogy fogkrémmel és fogkefével megdörzsöljük őket, majd egy puha ronggyal áttörölgetjük.

6. Vasaló

A vasalótalpon képződött, odaégett foltokat is el tudjuk távolítani, ha bekenjük fogkrémmel, majd egy textíliával alaposan átdörzsöljük. A fogkrémmaradékot nedves ronggyal távolítsuk el.

7. Ékszerek tisztítása

Gyémánttal, drágakövekkel kirakott gyűrűt vagy egyéb ékszert is tisztíthatunk fogkrémmel és egy régi fogkefével - a maradék fogkrémet csak töröljük le egy puha textillel az ékszerről.

8. Szemüveg és tükör párásodása ellen

Ha a szemüvegek, búvárszemüvegek bepárásodását szeretnénk elkerülni, kenjük be a lencséket fogkrémmel, majd töröljük le. Ugyanezt a trükköt a fürdőszobai tükrön is elvégezhetjük, tökéletesen működik párásodás ellen a módszer.

9. Faltisztítás

Ha a gyerekek ceruzával firkálták össze a falat, annak is érdemes fogkrémmel és egy ronggyal vagy száraz szivaccsal nekiesni. Fontos viszont, hogy ne géles állagút használjunk! A legtöbb esetben nyom nélkül eltávolítja a rajzokat a krém.

10. Kéz szagtalanítása

Ha halat, fokhagymát, hagymát vagy valami más, különösen erős szagú dolgot főztünk, vagy pucoltunk, egy alapos, fogkrémes kézmosás hatékonyan eltávolítja a bőrünkről a kellemetlen szagokat.

11. Tinta eltávolítása

A pamut ruhadarabokból fogkrémmel kiszedhetők a tintafoltok (még a nyomdafesték is), mert nátrium-fluoridot tartalmaz. Dörzsölj egy keveset a foltra, majd mosd ki belőle.

12. A króm felületek újjászületnek

Ne csak a mosdót, a csaptelepeket is töröljük át fogkrémmel, a lényeg, hogy kis mennyiségben vidd fel, majd töröld át egy tiszta ronggyal.

13. Szőnyegtisztítás fogkrémmel

Semmi pánik, ha foltos lett a szőnyeg, a fogkrém ebben is segíthet. Használj fehér színű krémet, dörzsöld át egy szivaccsal a problémás területet, majd vízzel öblítsd át, és szebb lesz, mint új korában.

+1 Mobiltelefon

Eltünteti a karcolásokat a mobiltelefon képernyőjéről, ahogy a CD felületéről is. Kenjünk rá egy keveset, töröljük át vele, majd hagyjuk megszáradni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fogkrém

tisztítás

praktikák

trükkök

fogorvos

fogorvosi rendelők