Ezek az ingatlanok a legvonzóbbak: szakértők szerint így nehezíthetjük meg a betörők dolgát

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek az ingatlanok a legvonzóbbak: szakértők szerint így nehezíthetjük meg a betörők dolgát

Amikor egy idegen betör az otthonunkban nem csak anyagi kár érhet minket, hanem lelkileg is nehéz feldolgozni, hogy illetéktelen személyek jártak a privát terünkben. Éppen ezért, amennyire lehet óvjuk házunk, lakásunk biztonságát, és bár 100 százalékos módszer nincs a betörők elleni védekezésben, de mégis sok mindent tehetünk, hogy megnehezítsük a dolgukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet néhány éve, 139 hazai betöréses lopás elkövetőjének megkérdezésével elvégzett egy kutatást. Az elemzésből kiderült, hogy a betörők legvonzóbb célpontjainak a családi házak számítanak. Ezután a társasházi lakások következtek, végül a panellakások és a sorházi lakások.

A leggyakoribb betörési módok

A statisztikák alapján a betöréseket leggyakrabban a nyílászárók megrongálásával: azaz az ajtó és ablakbetöréssel, azok befeszítésével, benyomásával követik el. Csalami János, biztonságtechnikai szakértő két féle ingatlant érdemes megkülönböztetni.

Az egyikben semmiféle vagyonvédelmi berendezés nincs, és itt nemcsak a riasztóra vagy a kamera hiányára gondolok, hanem a mechanikai védelemre is. A másik kategória pedig az, ahol már van vagyonvédelmi berendezés telepítve.

Tuják és fenyők is ronthatják a biztonságot

A betöréses lopások elsődleges motivációja egyértelműen az anyagi haszonszerzés, de vannak az úgynevezett profik, akik már tudatosan csinálják, és vannak a megélhetési bűnözők, akik ételre és számlák befizetésére költik a lopott pénzt. Mind a két típus más-más célpontot választ.

Azoknak a betörőknek, akik nem céltudatosan mennek betörni, nekik az az ingatlan a vonzó, ahol semmiféle vagyonvédelmi eszköz nincs. A legszívesebben olyan helyre mennek be, ahol a bejárat nem látszik az utcáról, esetleg be tud jutni a szomszéd felől, vagy egy hátsó ablakon, teraszajtón. Vagyonvédelem szempontjából az is egy rossz elképzelés, ha a hát eleje sövénnyel, fenyőkkel, hatalmas növényekkel parkosítva van. Ez is láthatatlanná teszi, hogy mi történik az ingatlan bejárata körül

– tette hozzá Csalami János, az Elektronika Vonala Vagyonvédelem alapítója.

A riasztó előnye: pár perc kevés a betörésre

A legtöbb betörőt elrettenti, ha van otthon valaki, de szintén jó elrettentő hatása van annak is, ha biztonsági védelemmel ellátott jelzés van kirakva, valamint a jól látható riasztófelszerelést sem kedvelik a betörők.

Ahol csak kamerarendszer van felszerelve az azért nem tökéletes, mert bár felveszi a betörést, de annyira a betörő is ki van képezve, hogy tudja, van a kamerának egy rögíztett képe és ezt magával is viszi. Onnantól kezdve pedig nincs felvétel, hogy mi történt az ingatlanban. Ahol riasztó van és be van kötve a távfelügyeletre, az már szerencsésebb, hiszen amikor megszólal a riasztó a helyszínre érkeznek a járőrök, így, ha be is megy a betörő alig pár perce marad szétnézni, hogy mit vihetne magával

– mondta a biztonságtechnikai szakértő, aki szerint célszerű kombináltan beszereltetni a vagyonvédelmi eszközöket.

Azt tanácsoljuk, hogy a riasztó kültéri szirénája jól látható, magas helyre legyen felszerelve, mert, ha csak találomra rabol valaki, akkor nem azt választja, ahol riasztót lát. Ha kamera is van az ingatlanon, akkor célszerű a kapura kitenni a „Kamerával megfigyelt terület” táblát, mert ez is egy olyan dolog, ami nehezebb célpontot jelent a betörőnek. Tanácsos a kültéri védelemre is gondolni, mert ha valaki bemegy a kertbe, akkor a riasztó már az előtt megszólalhat, hogy az illetéktelen behatoló megrongálná az ajtót vagy az ablakot

– tette hozzá Csalami János.

Sokszor úgy mennek be a betörők, hogy közben otthon tartózkodik egy személy, vagy akár az egész család. De ma már arra is van lehetőség, hogy az ingatlan összes nyílászáróját érzékelővel lássuk el.

Ennek nagy előnye, hogy a család nyugodtan tud mozogni a lakásban/házban, de közben teljes körű védelem alatt áll. Ez a társasházak esetében is fontos, ahol erkély van, mert egy kültéri mozgásérzékelővel kiegészített riasztó az erkélyen nagyon meg tudja nehezíteni a betörő dolgát

– mondta az Elektronika Vonala Vagyonvédelem alapítója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elektronikus vagyonvédelemi rendszeren túl érdemes a nyílászárók kiválasztásánál is a több ponton záródó ajtókat, ablakokat választani, ha nagyobb biztonságban szeretnénk tudni az otthonunkat.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

betörés

bűncselekmény