Megviselte a járványhelyzet a magyarok mentális egészségét: százezreket költenek a gyógyulásra

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megviselte a járványhelyzet a magyarok mentális egészségét: százezreket költenek a gyógyulásra

A koronavírus csak felerősítette azokat a mentálhigiénés panaszokat, amelyekkel a magyarok egy része küzd. A különböző szorongásos zavarok, a depresszió, vagy éppen a személyiségzavarok több embert is érinthetnek. A koronavírus alatt mintegy 30 százalékkal nőtt a szakpszichológust felkereső kliensek száma, valamint a tünetek is súlyosabbak. A Pénzcentrum most egy klinikai szakpszichológust kérdezett arról, hogy mennyibe kerül Magyarországon a kezelés, és milyen problémákkal fordulnak a betegek szakemberhez.

Kihez fordulhatunk, ha segítségre van szükségünk, és honnan tudjuk, hogy a megfelelő szakembert találtuk meg? Erre kerestük a választ a Magyar Pszichológiai Társaság tagjával, Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai és alkalmazott egészség-szakpszichológus, pszichoterapeuta segítségével, aki lapunknak elmondta, hogy pszichoterápia legálisan csak szigorú egészségügyi jogszabályoknak eleget téve megfelelő szakvizsgákkal végezhető, egyébként gyakorlása veszélyes és vélhetően jogszabály sértő.

Gyakran érezheti úgy az átlagos magyar, hogy a terápia a gazdag emberek kiváltsága, hiszen Magyarországon az egészségbiztosító alacsonyan finanszírozza a pszichoterápiás ellátást, ezért kevés helyen elérhető. Ráadásul a szakember béreit és járulékait nem tudja kitermelni az állami intézmény számára az alacsony finanszírozottság miatt, így jóval kevesebb óraszám mellett magasabb a jövedelme akkor ha magánszektorban dolgozik, fejtette ki Dr. Császár-Nagy Noémi.

Amennyiben az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozottan szeretnék szakpszichológushoz fordulni - és itt ne is pszichológusról beszéljünk, mert csak szakpszichológus diagnosztizálhat vagy kezelhet - akkor háziorvostól, vagy pszichiátertől kell beutaló, illetve javaslat. Kizárólag a pszichiátert lehet jelenleg az „utcáról” felkeresni körzeti orvosi beutaló nélkül az állami szolgáltatóknál, ez alól a krízisintervenció a kivétel, így pl. a telefonos lelki segély szolgálatok is

-mondta Dr. Császár- Nagy Noémi, aki hozzátette, hogy a pszichiátriai gondozókba, mentálhigiéniai ambulanciákba kérhető beutaló a háziorvostól, azonban intézménytől és azok leterheltségétől függően arra érdemes felkészülni, hogy sok esetben hosszú ideig kell várakozni a váróteremben.

A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Mentálhigiénés és Pszichoterápiás Ambulanciájára egy telefonos időpont-egyeztetést követően lehet bekerülni, első körben egy állapotfelmérő beszélgetésre. A budatétényi Thalassa Ház Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézete is felkereshető a problémákkal, az érdeklődő páciensek első körben itt is egy személyes, állapotfelmérő beszélgetésen vesznek részt

- fejtette ki a doktornő, aki szerint éppen amiatt, hogy TB támogatott ellátás alig van, évente átlagosan 10 ezerszer többet fizet ki az állam csak az egyik népszerű nyugtatóra (Alprazolamra), mint pszichoterápiára, holott közismert a gyógyszer függőséget okozó hatása.

Ezért van, hogy a „gazdagok” kiváltsága szakpszichológiai ellátás, holott az pénzügyi helyzettől független, hogy ki, mennyire szenved lelki problémáktól

- emelte ki a klinikai szakpszichológus.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellividék

pénzcentrum

pszichológus

koronavírus