Ezt érdemes észben tartani: mutatjuk, mikor kezdődik a nyári időszámítás

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezt érdemes észben tartani: mutatjuk, mikor kezdődik a nyári időszámítás

2022. március 27-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. Jövő hétvégén kezdődik a nyári időszámítás, ismét kevesebbet alhatunk egy órával. Cserébe hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont jobb lesz lélekben felkészülni, hogy összezavarodhat az alvásritmus, és fáradtabbak lehetünk az óraátállítást követő napokban. Annál is inkább, mivel március 26-a szombat ráadásul áthelyett munkanap: ledolgozzuk a március 14-i hétfőt.

Tízből nyolc megkérdezett szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában - derült ki a Publicus Intézet által 2021. március 22-25 között végzett felméréséből. A tavalyi kutatás szerint a válaszadók kétharmada (65 százalék) ha időszámítást választhatna, akkor a nyárit választaná, amikor este tovább van világosabb. A megkérdezettek negyede (26 százalék) szerint a téli a jobb, amikor reggel hamarabb világosodik.

Tavaszi óraátállítás 2022-ben

Tehát 2022. március 27-én, vasárnap hajnalban egy órával előre kell állítani az órát: 2:00 órakor 3:00 órára. Ezzel megkezdődik a nyári időszámítás: hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont ez azzal jár, ahogy mondani szokták, hogy "kevesebbet alhatunk egy órával". Valójában nagyobb baj, hogy összezavarodhat az alvásritmus, és fáradtabbak, dekoncentráltak lehetünk az óraátállítást követő napokban. Annál is inkább, mivel március 26-a szombat ráadásul áthelyezett munkanap: ledolgozzuk a március 14-i hétfőt.

Esedékes az óraátállítás eltörlése

Az óraátállítás eltörlése évek óta napirenden van, az Európai Parlament még 2019-ben megszavazta az eltörlését, és a tagállamok 2021-ig kaptak haladékot, hogy döntsenek: a téli vagy a nyári időszámítás legyen a végleges. Viszont a járvány alatt fontosabb kérdésekkel foglalkoztak a tagországok, minthogy ebben döntést hozzanak, azért az óraátállítás eltörlése bizonytalan ideig csúszik.

Pedig lassan négy éve, 2018-ban történt az a népszavazás, amelyben az EU-tagállamok állampolgárai véleményét kérték óraátállítás ügyében. A szavazatok egyhangúlag az óraátállítás eltörlése mellett voltak, a legtöbb tagállamban a lakosság elsöprő többsége vélekedett így. Azonban nem csak a közutálat indokolná az óraátállítás eltörlését: az évek során számos kutatás született arról, hogy milyen káros élettani hatásai vannak az alvás- és evészavartól kezdve, a szívinfarktusok növekvő számáig. Még a közúti balesetek száma is megnő az óraátállítást követően, a dolgozók produktivitása pedig lecsökken.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

penzcentrum

óraátállítás