Hol lehet még pár millióért tóparti nyaralóhoz jutni?! Itt a legolcsóbb települések listája

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hol lehet még pár millióért tóparti nyaralóhoz jutni?! Itt a legolcsóbb települések listája

A gazdasági előrejelzésekből már most kitűnik, hogy idén messze nem lesz zökkenőmentes évünk, és ez az élet minden területére, így a nyaralópiacra is kihathat. A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek szerint ugyanakkor az árak várhatóan nem fognak csökkenni sem a Balatonnál, sem a többi kedvelt üdülőhelyen, inkább az árnövekedés lassulása várható. Mint kiderült, a magyar tengernél egekben vannak a négyzetméterárak, és immár a tótól távolabbi, olcsóbb településeken is szinte lehetetlen 30 millió forint alatt épkézláb ingatlanhoz jutni. Az eddig "titkos tippként" emlegetett Tisza-tónál ugyan még mindig lehet emberi áron nyaralót venni, de már itt is egyre vastagabban fog az eladók ceruzája. A velencei-tavi négyzetméterárakat pedig felhúzzák a pestről kiköltözők.

Az idei év első negyedéve - a szomszédban zajló háború ellenére - meglehetősen élénknek mondható a hazai ingatlanpiac - írta a Pénzcentrum. Elsősorban a lakáspiacon, de a nyaralók piacán is van már némi mozgás - közölte a lapnak az Otthon Centrum. Hozzátették, ez utóbbi esetében jellemzően a jó idő beköszöntével április-májusban, illetve a nyaralási szezonban és közvetlen utána érzékelhető nagyobb érdeklődés.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai területenként eltérőek: mint a Pénzcentrumnak válaszolták, míg a Balaton déli partján folyamatosan magas az érdeklődők és tranzakciók száma, addig a Velencei-tó környéki településeken márciusban visszafogottabb volt a kereslet, azonban az árak továbbra is változatlanok és még további növekedés is prognosztizálható. A Tisza-tó partján a korábbi időszakhoz képest nem változott az érdeklődés, bár még csak az év elején járunk.

Az Ingatlan.com szerint azonban az idei első negyedévben csökkent az érdeklődések száma a nyaralók iránt tavalyhoz képest. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint ebben szerepe van az eddig végbement drágulásnak és a hitelkamatok emelkedésének is.

Idén 40-50 százalékkal kevesebb érdeklődés érkezett a vízparti településeken eladó lakóingatlanokra és nyaralókra mint az előző év azonos időszakában - ismertette.

Lássuk, hol lehet elcsípni még olcsóbb balatoni ingatlant?

Az OTP Ingatlapont adatai szerint az átlagos négyzetméterárak alapján a legolcsóbb vízparti települések a Balatonnál:

  • Kővágóörs,
  • Felsőpáhok,
  • Balatonszabadi,
  • Balatonfőkajár,
  • Kőröshegy.

Az OC szerint az utóbbi időben a Balaton-felvidéken nőtt meg a tótól pár kilométerre fekvő nyaralók iránti kereslet. Cserszegtomajon, Nemesvitán, Dörgicsén még mindig a siófoki, füredi ár feléért, harmadáért lehet nyaralóhoz jutni. Természetesen még így is olcsóbbak ezek a települések, de a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek szerint már nagyon nehezen lehet kifogni igazán kedvező árú ingatlanokat itt is. 30 millió forint alatt nagyjából már ezeken a településeken is szinte lehetetlen normális ingatlant találni.

Balogh László is arról beszélt, hogy míg a Balaton-parti településeken 500 ezer - 600 ezer forintos négyzetméterárnál olcsóbban nem jutunk ingatlanhoz, addig a 10-20 kilométerrel odébb található településeken már 270 ezer - 300 ezer forintos átlagárakkal is találkozhatunk négyzetméterenként.

Jó példa erre Balatonmagyaród, Balatonújlak vagy Balatonendréd, ahol az átlagos négyzetméterárak 225 ezer, 234 ezer és 399 ezer forintot tesznek ki.

Még mindig titkos tipp a Tisza-tó? Erre a cikk folytatásában, a Pénzcentrumon kaphatsz választ!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tópart

nyaraló

pénzcentrum

ingatlan

balaton

tisza-part