Húsbavágó kérdés: őrült tempóban nő a baromfi felvásárlási ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Húsbavágó kérdés: őrült tempóban nő a baromfi felvásárlási ára

Csökkent idén év elején a baromfivágások száma – számolt be róla az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A vágási statisztika adatai szerint Magyarországon – élősúlyban mérve – 91 ezer tonna baromfit vágtak le 2022 első két hónapjában, 19 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 66 ezer tonnát (mínusz 9,1 százalék), a vágópulyka pedig 16 ezer tonnát (plusz 4,1 százalék) tett ki

Mérséklődött az export mennyisége is: a KSH adatai szerint Magyarországon a baromfihúsok exportja az előző év azonos időszakával összevetve 3,1 százalékkal, 17 ezer tonnára csökkent januárban. Ezen belül a csirkehús kivitele csaknem a felére, 5,1 ezer tonnára esett, a pulykahúsé azonban 13,1 százalékkal, 3,5 ezer tonnára nőtt. Magyarország baromfihúsimportja ugyanebben az időszakban 22,8 százalékkal, 6,4 ezer tonnára nőtt. Ezen belül a csirkehús behozatala 5,5 százalékkal, 3,8 ezer tonnára csökkent, a pulykahúsé pedig stagnált, 192 tonna vol - írta a Világgazdaság.

Az AKI adatai szerint a vágócsirke kilogrammonkénti élősúlyos termelői ára 2021 azonos időszakához képest 35,9 százalékkal, 350 forintra, a vágópulykáé pedig 26,2 százalékkal, 469 forintra emelkedett az első 13 hétben.

Az egész csirkére vonatkoztatott uniós átlagár az Európai Bizottság adatai szerint 230 euró volt 100 kilogrammonként az első 13 hétben, ez majdnem 21 százalékos növekedés az előző évihez viszonyítva.

A csirkemellfilé kilogrammonkénti feldolgozói értékesítési ára az idei első 13 hétben 2021 azonos időszakához képest 31 százalékkal emelkedett, és 1468 forint volt, a csontos csirkemellé pedig 47 százalékkal 1092 forint nőtt. Összességében a csirkemell ára 33 százalékkal, 1446 forintra, a csirkecombé pedig 46 százalékkal, 681 forintra emelkedett.

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU27 baromfihúsexportja az előző évihez képest 10,6 százalékkal, 1528 ezer tonnára csökkent 2021-ben. A közösség baromfihúsimportja 2 százalékkal, 521 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor. Az import csaknem háromnegyede Brazíliából és Thaiföldről származott, a két országból összesen 383 ezer tonna baromfihús érkezett, 6 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A Kínából érkező baromfihús mennyisége 23 százalékkal nőtt, míg Ukrajnából 5,5 százalékkal csökkent az import.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

baromfi

baromfi tartás

árak