Elkerül az álom? Ezeket az ételeket, italokat inkább mellőzd, ha jól akarsz aludni

HelloVidék   
  Megosztom
Elkerül az álom? Ezeket az ételeket, italokat inkább mellőzd, ha jól akarsz aludni

Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, ami soknak tűnik és éppen ezért nem mindegy, hogy milyen körülmények között hajtjuk álomra a fejünket. Tavasszal és az óraátállítás idején különösen fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében odafigyeljünk a pihentető alvásra. Fontos a fekhely, fontos a rendszeresség is, ha alvásról beszélünk, de nem is gondolnánk, hogy az étkezésnek is nagy szerepe van a jó alvásban. Cikkünkben most annak jártunk utána, mit érdemes lefekvés előtt már elkerülni, ha nem akarunk nyugtalanul és rosszul aludni.

A Magyar Alvás Szövetség nemzetközi alváskonferencia keretében hívta fel a figyelmet az egészség, az alvás és az életmód összefüggéseire, a minőségi alvás fontosságára. Több felmérés is megerősítette, hogy nemzetközi viszonylatban a magyarok a kifejezetten rossz alvókhoz tartoznak:

Egy a közelmúltban publikált magyar felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28 százalékuk ébred gyakorta pihenten, s csupán 2 százalékuk érzi úgy, hogy elég időt tölt alvással. Nem meglepő módon a szorgos japánok alszanak nemzetközi viszonylatban a legkevesebbet, akik hétköznaponként átlagban csak 6 óra 22 percet töltenek az ágyban. Az viszont érdekesebb, hogy őket az amerikaiak követik, mindössze 10 perccel több alvással. A legnagyobb alvók a nyugat és észak-európai országok lakói, akik közül a hollandok szoktak a legtöbbet aludni.

Az alvás nagyon fontos szerepet játszik fizikai és pszichés egészségünkben. Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás – ha az ráadásul a megfelelő időben is történik – a szellemnek és a testnek védelmet nyújt a megbetegedések ellen és hozzájárul az életminőség javulásához. Az, hogy nappal milyen a közérzetünk, nagyban függ attól, hogy hogyan aludtunk előző este. Ha nyugtalanul telt az éjszakánk, mert például nem hagyott pihenni a hőség, a bekapcsolva hagyott televízió, az esti buliban megivott alkohol vagy a késői fekvés, az másnap megbosszulja magát. Néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezet, de ha rendszeressé válik a rossz alvás, az előbb-utóbb fizikai és lelki megbetegedéshez vezet.

Jól aludtál?

Szinte minden nap feltesszük ezt a kérdést szeretteinknek. Hiszen pontosan tudjuk, hogy a minőségi alvás, több tényezős. A pihentető alvást sok minden befolyásolhatja. Hatással lehet ránk többek között a szoba hőmérséklete, a bútorok elhelyezkedése, a környezet, a színek, a szellőztetés és a zavaró fények is. De az egyik legfontosabb természetesen az ágybetét, a fekhely, amin alszunk. A matracnak általában a test, de különösképpen a gerinc számára egészséges és pontos alátámasztást kell biztosítania oly módon, hogy az alvó személy izomrendszere a testet erőkifejtés nélkül a legtermészetesebb és legkényelmesebb helyzetében stabilizálhassa. Nem túlzás azt kijelenteni, hogy az alvás minőségének domináns tényezője a matrac. Hiszen a jó matrac és a megfelelő alvásrendszer megalapozása nélkül nincs jó alvás, illetve egészséges élet.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint a megfelelő matrac a pihentető alvás kulcsa:

A fekvőhelynek, a megfelelő fekvést biztosító matracnak a szerepe vitathatatlan. Hosszú idő is eltelhet, amíg valaki rájön arra, hogy a megfelelő matrac milyen fontos az éjszakai pihentető alvásához, nem is gondolja, hogy az alvászavara tüneteinek a jelentkezésekor az elsők között a matracára is kellene gondolnia. Mert bizony nemcsak az évekkel korábban vásárolt matrac minőségében következhet változás az idő múlásával, de megváltozhat a testsúly, a test csontozatának az állapota, például a folyamatosan végzett ülőmunka, vagy éppen az intenzív fizikai terhelések következtében módosulások alakulnak ki.

Az alvás hatása életminőségünkre

A fentiek értelmében sokkal jobban oda kell figyelnünk az életmód, és különösen a pandémia okozta változások, alvást befolyásoló tényezők következményeire, pláne a gyermekek és a fiatalok vonatkozásában. Ezek a korosztályok ugyanis egyre kevesebbet alszanak, és az alvásuk minősége is romlott, amit mindenképpen figyelembe kell venni az életmódjuk, a napirendjük alakításánál, különben pszichés és testi fejlődésük vonatkozásában is visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el. Ráadásul az óraátállítás is nehézségeket okozhat a reggeli ébredéskor, valamint a tavasz közeledtével sokan fáradékonyabbnak érzik magukat, ami jelzés értékű szervezetünk számára.

Mit tehetünk még a jó alvás érdekében?

Ha jobban akarsz aludni, az első számú étel, amiről le kell mondanod (vagy legalábbis csökkentened kell a fogyasztását) az az édesség

- mondja Kim Yawitz, dietetikus, táplálkozási szakértő. Hozzátette, az egyes édességek nagyon magas cukortartalommal rendelkeznek, és alapvetően nem kínálnak magas tápértéket.

A gumicukor medvék például 21 gramm cukrot tartalmaznak adagonként, mindössze három gramm fehérjét, nulla gramm zsírt, vitaminokról vagy egyéb hasznos tápanyagokról nem is beszélve. És a túl sok édesség fogyasztása rövid és hosszú távú alvási problémákat okozhat

- mondta a szakember.

Kutatások kimutatták az összefüggést az édességfogyasztás és az alvásproblémák között. Rövid távon az édességek fogyasztása vagy más cukros ételek éjszakai nassolása hormonváltozásokhoz is vezethet – például megnövekedett inzulin-, kortizol- és adrenalinszint –, amelyek nyugtalanságot, szorongást és éhséget okoznak

- mondja Yawitz, majd hozzátette, egy korábbi tanulmány szerint 32 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy hat óránál kevesebbet alszanak éjszakánként azok a serdülők, akik hetente ötször ettek édességet, de a felnőttek körében is 30 százalékkal nagyobb az esélye a rossz alvásminőségnek a gyakori édességfogyasztók körében. A cukorka nem az egyetlen étel, amely megzavarhatja az alvást

Yawitz szerint az édességek mellett a sült ételek elhagyása is segíthet a jobb alvásban, mivel a tanulmányok összefüggésbe hozták a magas zsírtartalmú étrendet az alvászavarok fokozott kockázatával. A savas ételek, a fűszeres ételek és a szénsavas italok korlátozása segíthet abban, hogy jobban aludjunk. De kerüljük a koffein és az alkohol tartalmú italokat is lefekvés előtt.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

alvás

alvási szokás

pihentető alvás

rossz alvás

étkezés