Életet menthet ez a magyar készülék: minden embernek szüksége lenne rá

HelloVidék   
  Megosztom
Életet menthet ez a magyar készülék: minden embernek szüksége lenne rá

Lezárult az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását támogató pályázata, amelynek eszközbeszerzését a Pfizer Kft. is támogatta adományával. A nyertes háziorvosi praxisok között összesen 130 db egycsatornás mobil EKG készüléket (WIWE) osztottak ki, ezzel is segítve az eddig diagnosztizálatlan szívritmuszavarok időben történő felismerését.

A pályázat fontos népegészségügyi célok megvalósítását segítette elő, hangsúlyozza Prof. Dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató-főorvosa:

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot - ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető.

Az apró, névjegykártya méretű WIWE magyar orvostechnológiai innováción alapuló hordozható EKG készülék, amely az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, a legtöbb esetben tünetmentes szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra figyelmeztet. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálattal életeket menthetünk.

A Pfizer Kft. ügyvezetője, Dr. Vereckei Péter kiemelte:

Vállalatunk célja olyan áttöréseket fejleszteni a betegek számára, melyek megváltoztatják a pácienseink életét. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatásunkkal ezúttal egy magyar orvostechnológiai innováció eredménye juthat el 130 háziorvosi praxisba, így már a betegellátás első vonalában hatékonyabban kiszűrhető az akár komoly következményekkel járó pitvarfibrilláció. Nagy öröm számunkra, ha bármilyen formában segíthetünk betegségeket időben felismerni, és ezzel még több beteget menthetünk meg.

Dr. Vajer Péter, az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumának elnökhelyettese kiemelte:

Mint minden szívritmuszavarnál, a pitvarfibrilláció esetében is a diagnózis alapja a szív elektromos működéséről készült EKG felvétel. Előfordul azonban, hogy a ritmuszavar csak időszakosan jelentkezik, és épp az EKG felvétel elkészítése idején nem kimutatható. A pályázat során kiosztott készülék ezért lehet fontos eszköz a háziorvosok kezében, hiszen ezeket az időszakosan fellépő ritmuszavarokat is hatékonyabban kiszűrhetik, és betegeiket a megfelelő szakorvosi ellátás felé irányíthatják.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szívritmuszavar

pitvarfibrilláció

diagnosztikai eszköz

wiwe

mywiwe

ekg készülék

ekg