Kiderült a nagy naptej-titok: nehogy ilyet vegyél, végzetes lehet vele a nyaralás

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült a nagy naptej-titok: nehogy ilyet vegyél, végzetes lehet vele a nyaralás

Az időjárás-jelentések szerint mától beköszönt az igazi nyár, és akár 30 fok közelébe is kúszhat a hőmérséklet, úgyhogy itt az ideje elővenni a naptejet. A bőrünk védelmére egész évben fontos figyelni, mert a káros UV-sugárzás felhős időben is jelen van, ráadásul nem csak idejekorán öregíti a bőrt, de könnyen rákos daganatot is okozhat. Erre érdemes figyelni nyáron, ha naptejet választunk.

A leégés az egyik leggyakoribb kellemetlen bizonyítéka annak, ha túl sok időt töltünk a napon megfelelő fényvédelem nélkül. Azt viszont észre sem vesszük, hogy napból érkező káros sugarak felgyorsítják a bőr öregedését, és megnövelik a bőrrák kockázatát is, írja a Pénzcentrum.

Az új melanómás esetek száma évről évre nő. A Szegedi Tudományegyetem tavaly megjelent kutatásából az derült ki, hogy évente 3 ezer új esetet diagnosztizálnak itthon. Ráadásul ennél valószínűleg többen lehetnek érintettek, hiszen ahogy arra a kutatás is kitér, még a magukat egészségtudatosnak vallók is ritkán járnak bőrgyógyászati szűrésre.

Ezektől a kellemetlen hatásoktól viszont megóvhatjuk a bőrünket, ha rendszeresen használunk naptejet. Bőrgyógyászok egyébként azt tanácsolják, hogy nem csak akkor van szükség a jó fényvédelemre,mikor kinn vagyunk a napon, hanem felhős időben, síelésnél, de akár a szobában ülve is, ugyanis az UV-sugárzás ilyenkor is elérheti a káros mértéket. A CNN cikkéből gyűjtöttük össze a legfontosabb pontokat azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a napon töltött idő káros hatásait.

Kinek van szüksége naptejre?

Ha röviden akarunk válaszolni a kérdésre, akkor mindenkinek. Bővebben kifejtve viszont akiknek sötétebb a bőre, azoknál némileg magasabb a természetes védettség, de ettől még nem immunis a napkárosodásra – figyelmeztetnek a szakértők. Az persze más kérdés, hogy mindenkinek egyéni, milyen naptej válik be a textúra, a szín és a védőfaktor szempontjából.

Mit használjunk és hogyan?

Carla Burn kozmetikai szakértő szerint egy felespohárnyi mennyiségű krémet kell magunkra kenni alkalmanként, illetve a folyékony fényvédőket ajánlja, mivel ezekből könnyebb a megfelelő mennyiséget használni más terméktípusokhoz képest. Ezen kívül két nagy csoportra oszthatók a fényvédő krémek: a minden napos használatra valók, valamint azok, melyek a tartós napon tartózkodáskor védenek jól.

Az első típusú napvédőkhöz sorolhatók azok az arckrémek és sminktermékek, melyekben van SPF, és így védenek a káros napsugárzás ellen. Az egyik szakértő javaslata szerint ezeket érdemes a napi rutin részévé tenni, hogy akkor is óvjuk a bőrünket, mikor napos időben kinn vagyunk például a városban, vagy esetleg fényes időben az ablaknál ülünk. Ha pedig tartósan a napon vagyunk, két óránként újra be kell magunkat, vagy ha vízben voltunk.

Minden esetben figyeljünk arra, hogy a napnak kitett bőrfelületet megfelelően bekenjük. Ebbe beletartozhat az arcunk, a kezünk, a fülünk, de akár a hajvonalnál lévő szabad bőrrész is. A száj és a szem környéke különösen érzékeny a vékony bőr miatt, úgyhogy mindenképp gondoskodjunk ezeknek a magas faktorú fényvédelméről.

Mire figyeljünk, ha naptejet veszünk?

A bőrgyógyászok a legalább 35 faktoros naptej használatát javasolják, de minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ettől viszont ugyanúgy újra kell használni a naptejet két óránként, bármilyen magas is a fényvédő faktora. Ezen kívül mindenképp meg kell nézni, milyen információ szerepel a csomagoláson az UV-szűrővel kapcsolatban, ugyanis ez az, ami megvédi a bőr korai öregedésétől és a rákos elváltozások kialakulásától. Fontos, hogy UV-A és UV-B sugárzás ellen is védjen a naptej – sok terméken csak az egyik szerepel. A szakértők az ásványalapú termékeket ajánlják, tehát az összetevők között a cink-oxidot és a titánium-dioxidot kell keresni.

Mennyi az annyi?

A jó naptej általában nem olcsó dolog, az utóbbi időben tapasztalt drágulást pedig ezt a terméket sem kerülte el. Megnéztük, hogy az utóbbi két évben mennyivel drágult a naptejek ára. Az árösszehasonlító oldalakból az derül ki, hogy 2021 május óta 20-30%-kos drágulás figyelhető meg a piacon, ami a kiugróan magas még a 8,5%-os infláció mellett is.

Mit kell elkerülni?

Bizonyos nem ásványi alapú naptejekben megtalálható összetevőként az oxibenzon, melynek bizonyítottan káros hatása van a környezetre, így vannak olyan országok, ahol ezt már be is tiltották. Ezeket a termékeket ajánlott elkerülnünk.

Ezen kívül szintén fontos arra figyelni, hogy csak még szavatos fényvédő terméket használjunk. Egy tavaly megjelent francia kutatásból az derült ki, hogy minél hosszabb ideig hagyjuk a polcon a naptejet, annál nagyobb lehet annak az egészségügyi kockázata ránk nézve. Ennek oka, hogy a használati idő lejárta után olyan bomlási folyamatok indulnak el, melyeknek az emberi egészségre veszélyes melléktermékei lehetnek. Érdemes beruházni egy új naptejre ahelyett, hogy elővennénk a tavalyit, hiszen még az sem fogyott el.

Fényvédelem nem csak krémekkel

A naptej jó eszköz a bőr védelmére, de nem az egyetlen. Ha van lehetőségünk rá, hordjunk kalapot, ne hagyjuk szabadon a bőrünket, kerüljük a napot reggel 10 és 16 óra között, és persze maradjunk az árnyékban, amikor lehet – tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

melanóma

napsugár

fényvédelem

naptej

napvédelem