Kiderült a titok: ez kell ahhoz, hogy a szívbetegség és a stroke elkerüljön

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült a titok: ez kell ahhoz, hogy a szívbetegség és a stroke elkerüljön

A boldogság, az öröm kérdésköre mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Filozófusok, pszichológusok, orvosok százai járták már körbe, vizsgálták meg időről időre, új konklúziók, összefüggések után kutatva, hogy mi is az a boldogság, mi tesz valakit boldoggá, és mi nem. Azt már tudjuk, hogy a boldogság előre jelezheti az egészséget és a hosszú élettartamot, a boldogságskálák pedig használhatók a társadalom fejlődésének mérésére, azonban a közelmúltban egy egészségügyi tanulmány arra is rávilágított, hogy az öröm, az optimista életszemlélet bizony jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri események miatt bekövetkező korai halálozás kockázatát is

  • Az optimista életszemlélet csökkenti a szív-és érrendszeri események, így a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.
  • A kezeletlen depresszió jelentősen ronthatja a szív- és érrendszeri események prognózisát.

Azt már tudjuk, hogy a boldogság előre jelezheti az egészséget és a hosszú élettartamot, a boldogságskálák pedig használhatók a társadalom fejlődésének mérésére, azonban a közelmúltban egy egészségügyi tanulmány arra is rávilágított, hogy az öröm, az optimista életszemlélet bizony jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri események miatt bekövetkező korai halálozás kockázatát is, írja Kardos Orsolya.

Szívünk boldogsága

A stroke valamilyen vérkeringési zavar következtében hirtelen kialakuló agyi esemény, melynek hatására az agy egy részének vérellátása megszűnik. Két fő típusát különböztetjük meg, az iszkémiás és a vérzéses stroke-ot. Előbbit érelzáródás, utóbbit az ér megrepedése következtében kiömlő vér okozza. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a szélütést.

A JAMA orvosi folyóiratban nemrég megjelent, közel 300 000 személyt vizsgáló új metaanalízis szerint azonban a stroke tulajdonképpen már gondolkodásmódunk formálásával, átalakításával is megelőzhető, egy optimista életszemléletű ember esetében ugyanis, körülbelül 35%-kal alacsonyabb a súlyos szívkomplikációk így például szívinfarktus, vagy szélütés kialakulásának kockázata, mint egy pesszimista gondolkodású esetében.

A kulcs

A boldogság, az optimizmus azonban nem olyasvalami, ami csak úgy megtörténik velünk, vagy amit folyamatosan magunkra tudunk erőltetni anélkül, hogy közben olykor szomorúak, csalódottak, dühösek lennénk, de a viselkedésünkben, gondolkodásmódunkban, környezetünkben, rutinunkban eszközölt kisebb módosításokkal már jelentős lépéseket tehetünk egy boldogabb, optimistább, ezáltal pedig egészségesebb élet irányába.

Nem tanácsos azonban a kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő mennyiségű, minőségű alvás fontosságát sem félvállról venni, ugyanis ennek hiánya is a stressz, ingerültség egyik fő forrása lehet, ráadásul az álmatlanság, az alvás hiánya közvetlenül is mintegy 54%-kal növeli a stroke kialakulásának kockázatát.

Tudatosság

A stroke megelőzésében és rehabilitációjában egyaránt kiemelt szerepet játszik a tudatos életmód kialakítása. Próbáljunk olyan fenntartható rutint vinni a mindennapjainkba, amiben a kötelező teendők mellett kellő időt tudunk fordítani saját magunkra is mind mentális, mind fizikális egészségünket tekintve. Törekedjünk az optimista, pozitív életszemléletre, de ne feledjük, hogy már a legjelentéktelenebbnek gondolt tünetek jelentkezésekor keressük fel kezelőorvosunkat, hiszen a rendszeres konzultációkkal és szűrővizsgálatokkal a stroke kialakulását, vagy kiújulását és annak maradandó következményeit egyaránt megelőzhetjük!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészség

boldogság

stroke

szívbetegségek