Sétára hívja híveit Szabó Gyuri bácsi: ősi tikait árulja el a bükki füvesember

HelloVidék   
  Megosztom
Sétára hívja híveit Szabó Gyuri bácsi: ősi tikait árulja el a bükki füvesember

Aki szeretne erdei túra közben minél több gyógynövényt megismerni, vagy csak egy könnyű sétára vágyik egy álomszép gyógynövénykertben, annak idén nyáron is érdemes ellátogatnia Bükkszentkeresztre. Szabó Gyuri bácsiék a már jól ismert gyógynövénytúrák mellett több újdonsággal is várják az érdeklődőket. Nézzük, miből lehet választani!

Igyekszünk minden évben előrukkolni valami újdonsággal és valami többet kínálni túrázóinknak, ez idén sincs másként. 2022-ben indítunk először „haladó” 3 napos Fűben-fában orvosság” túrát, dr. Pottyondy Ákos vezetésével, ahol a részvevőknek lehetősége van gyógynövényes termékek (kivonatok, olajok) készítésére is. Bár ez a program szinte a kiírás napján betelt, de a „kezdő”, valamint a többi 3 napos és 1 napos túrákra még lehet jelentkezni

- adja tudtunkra Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea ügyvezető igazgatója.

Az egynapos gyógynövényismereti túrát azoknak ajánlják, akik még alap szinten ismerkednek a népgyógyászat hagyományaival, vagy csak a gyógynövénykertben szeretnének egy vezetett kertlátogatáson részt venni, míg a 3 napos túrák keretében már bővebb tudásanyagra tehetnek szert, és a terepi túra mellett a gyógynövények feldolgozásának folyamatába is (szárítás, vágás, rostálás) betekintést nyerhetnek a Györgytea új feldolgozóüzemében.

Érdemes időben jelentkezni a tura.gyorgytea.hu oldalon, mert azok, akik a 3 napos túrára 2022. május 31-ig befizetik részvételüket, kedvezményes áron vehetnek részt a programon. A kisgyermekes családokra gondolva 6 éves kor alatt a részvétel továbbra is ingyenes, 6-14 éves kor közöttiek pedig a 3 napos túrákon féláron vehetnek részt. A 3 napos túrákat azonban kisgyermekeknek nem ajánlják a tantermi előadások miatt. Iskolai osztályokat, nyugdíjas klubokat, szakmai szervezeteket is várnak az 1 napos csoportos túrákra.

Séta a gyógynövénykertben, a világ legnagyobb hárslevelén

2022-ben a hársfát választották az Év fájának. A Györgyteának ez azért jó hír, mert Lopes-Szabó Zsuzsa is a hársfa levelét választotta a bükkszentkereszti gyógynövénykert alapmotívumául. Ki gépen száll fölébe…, az láthatja is, hogy az egész kert egy óriási hársfalevelet mintáz. A hír hallatán Zsuzsa legelső gondolata az volt, hogy akkor a világ legnagyobb hárslevele egész biztosan Bükkszentkereszten található. Bár a legek könyvébe még nem került be a kert, de botanikus kertek és arborétumok között is páratlan a mintegy 150 féle növényt megismerésre kínáló ágyással, a gyógynövénylabirintussal, filagóriával kialakított látogatóközpont. A Györgytea mintaboltnak helyt adó fogadóépületben pedig úgy érezheti a látogató, hogy száz évvel visszaröppent az időben – a nosztalgikus hangulatról az ódon patikabútorok gondoskodnak.

De van még egy újdonság! Idén júniusban átadják a kert új elemét, a játszóteret, így már a gyermekekkel kiránduló családok számára is jó úti cél lehet bükkszentkereszti Gyógynövénykert.

Aki tehát nem tud, vagy nem akar hosszabb túrára indulni, annak a kertünkben tett séta is feledhetetlen élményt kínál. Sokan mondják, hogy itt észrevétlenül is rengeteget lehet tanulni a gyógynövényekről. Ez is volt a célunk, hogy gyerek és felnőtt egyaránt jól érezze magát és betekintést kapjon a gyógynövények csodálatos világába

- foglalja össze tevékenységük misszióját Lopes-Szabó Zsuzsa, a kert megálmodója.

Címlapkép, fotó: Györgytea

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

györgytea

szabó gyuri bácsi

bükki füvesember

bükkszentkereszt

túrák