Fontos változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha tudod az konzervek összetevőiről

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha tudod az konzervek összetevőiről

Május 1-től egy új rendelet teszi lehetővé, hogy az ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és a csomagolása is a régi marad. Arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgó olaj és a búza mint alapanyag cseréjét jelentik majd. Az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon máris megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Ezeknek nézett utána a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat. Ebben az esetben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket, és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik – mármint az a vásárló, akinek ehhez kedve, ideje van. Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték. A változtatást Szegedi Paprika Zrt. oldalán az ukrán háborúval indokolja: “A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.” Az összetevőcserét pedig – ahogy írják – a termékek minőségmegőrzési idejének közelében nyomtatásban láthatjuk vásárlóként.

De mit jelent ez táplálkozás egészségtani szempontból?

A leglényegesebb különbség az, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen. Dietetikus szakvélemény szerint, 100 g sertészsír kb. 95 mg koleszterint tartalmaz (akinek magas a koleszterinszintje, annak a napi koleszterin bevitele lehetőleg 200 mg alatti kell legyen). A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma. Pl.: a „COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g” olajjal készült termékben 100 grammonként 2,5 g zsír, azon belül 1 g telített zsírsav volt, ha olajjal is készült.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

konzerv

élelmiszer

ukrán-orosz háború

gazdasági válság