Fontos változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha tudod az konzervek összetevőiről

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos változás a magyar boltokban: ezt jobb, ha tudod az konzervek összetevőiről

Május 1-től egy új rendelet teszi lehetővé, hogy az ukrán háború miatti alapanyag beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és a csomagolása is a régi marad. Arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgó olaj és a búza mint alapanyag cseréjét jelentik majd. Az összetevő-változásokat gyűjtő oldalon máris megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Ezeknek nézett utána a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A határozat szerint az érintett termékeknél a felülcímkézés mellett lehetőség van a részleges átcímkézésre. Ezek mellett a lehetőségek mellett ráadásul a gyártók kaptak egy harmadik, fogyasztói szempontból új, esetlegesen körülményesebb megoldást is: nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat. Ebben az esetben az előállítóknak vagy az első hazai forgalmazóknak a Nébih felé is be kell jelenteniük az érintett termékeiket, és a változtatásokról a saját honlapjukon is kötelesek részletesen tájékoztatni a fogyasztókat.

A bejelentéseket a vásárlók a Nébih oldalán követhetik – mármint az a vásárló, akinek ehhez kedve, ideje van. Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték. A változtatást Szegedi Paprika Zrt. oldalán az ukrán háborúval indokolja: “A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.” Az összetevőcserét pedig – ahogy írják – a termékek minőségmegőrzési idejének közelében nyomtatásban láthatjuk vásárlóként.

De mit jelent ez táplálkozás egészségtani szempontból?

A leglényegesebb különbség az, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen. Dietetikus szakvélemény szerint, 100 g sertészsír kb. 95 mg koleszterint tartalmaz (akinek magas a koleszterinszintje, annak a napi koleszterin bevitele lehetőleg 200 mg alatti kell legyen). A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma. Pl.: a „COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g” olajjal készült termékben 100 grammonként 2,5 g zsír, azon belül 1 g telített zsírsav volt, ha olajjal is készült.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

konzerv

élelmiszer

ukrán-orosz háború

gazdasági válság