Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: vajon mi az igazság?

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: vajon mi az igazság?

Jellemző betegség a dévérkeszegeknél a fekélyesedés, amelyet rákparaziták okoznak, és május végén szokott megjelenni a halakon. A kutatók a balatoni dévérek vizsgálatakor jutottak erre a megállapításra.

A halak életét számtalan betegség is nehezíti. Ezek egy részét az egyszerű szemlélő, de még inkább a horgász gyakran észreveszi – olvasható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének honlapján. Ha csak a Balaton egyik leggyakoribb halfaját, a dévérkeszeget nézzük, egy-egy május végi időszakban apró, vörös fekélyek megjelenését láthatjuk a pikkelyeken, s ezek közül nem kevés példány el is pusztul.

Ha közelebbről megtekintjük a fekélyeket, azokhoz mindig egy megnyúlt, átlátszó rákparazita tapad, ami a betegséget kiváltja. Az áttetsző testű rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén kialakuló apró vagy nagyobb fekélyek vörös színükkel felhívják magukra a figyelmet. A felületes vizsgáló meglepődik azon, hogy egyes dévérek farka milyen tarkállott. Pedig ez nem mástól van, mint az abban megtelepedett mételylárvák sokaságától

- írták.

A halat bontó házi asszony elcsodálkozik a halak szívéhez tapadó fehéres gócok nagyságán és gyakoriságán. Pedig szegény dévér szívének egy vele egyenlő nagyságú parazitatömeget kell mozdítani minden egyes szívveréskor.

Persze vannak a halaknak csak szakemberek által felismerhető parazitái, melyek gyakran csak laboratóriumi vizsgálattal fedezhetők fel. Az előzőket és ez utóbbiakat is a BLKI és az ÁTKI kutatói együttműködésben rendszeresen vizsgálják.

Megnyugtathatunk mindenkit, hogy a magyar táplálkozási szokások mellett a halfogyasztás semmiféle veszélyt nem rejteget, ugyanakkor ezek a kórokozók a halak elhullását okozhatják, és bizony a nyers halat fogyasztó házi kedvencek sem véletlenül soványodnak le, hanem a belüket sanyargató paraziták miatt

– hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Azt is írják, hogy kutatásuk célja, a halak egészségét veszélyeztető betegségek megismerése, halelhullások megelőzése, a halak életét negatívan befolyásoló tényezők előrejelzése, a hal és környezete közötti kapcsolat hatásának megismerése az egyes betegségek kialakulásának viszonylatában. A témacsoport jelenlegi fő kutatási területét két nyálkaspórás betegség kialakulásának és kórtani jelentőségének vizsgálata képezi.

Az ÁTKI-ban a BLKI kutatóinak segítségével kísérletes munkánkban vizsgálják a dévér kopoltyúját fertőző Myxobolus fajok és egy uszonyokon megtelepedő Henneguya faj halon belüli és egy iszaplakó köztigazda csővájó féregben szaporodó fejlődési stádiumainak fejlődési dinamizmusát, és a fertőződés körülményeit.

A balatoni dévérkeszeg-paraziták vizsgálata egy kutatási együttműködés egyik altémája az ÁTKI Halkórtan és Parazitológia Témacsoportja és a BLKI Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoportja között - számolt be róla a Pecaverzum.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balatoni hal

dévérkeszeg

járvány