Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: vajon mi az igazság?

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen undorító sebek borítják a balatoni halakat: vajon mi az igazság?

Jellemző betegség a dévérkeszegeknél a fekélyesedés, amelyet rákparaziták okoznak, és május végén szokott megjelenni a halakon. A kutatók a balatoni dévérek vizsgálatakor jutottak erre a megállapításra.

A halak életét számtalan betegség is nehezíti. Ezek egy részét az egyszerű szemlélő, de még inkább a horgász gyakran észreveszi – olvasható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének honlapján. Ha csak a Balaton egyik leggyakoribb halfaját, a dévérkeszeget nézzük, egy-egy május végi időszakban apró, vörös fekélyek megjelenését láthatjuk a pikkelyeken, s ezek közül nem kevés példány el is pusztul.

Ha közelebbről megtekintjük a fekélyeket, azokhoz mindig egy megnyúlt, átlátszó rákparazita tapad, ami a betegséget kiváltja. Az áttetsző testű rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén kialakuló apró vagy nagyobb fekélyek vörös színükkel felhívják magukra a figyelmet. A felületes vizsgáló meglepődik azon, hogy egyes dévérek farka milyen tarkállott. Pedig ez nem mástól van, mint az abban megtelepedett mételylárvák sokaságától

- írták.

A halat bontó házi asszony elcsodálkozik a halak szívéhez tapadó fehéres gócok nagyságán és gyakoriságán. Pedig szegény dévér szívének egy vele egyenlő nagyságú parazitatömeget kell mozdítani minden egyes szívveréskor.

Persze vannak a halaknak csak szakemberek által felismerhető parazitái, melyek gyakran csak laboratóriumi vizsgálattal fedezhetők fel. Az előzőket és ez utóbbiakat is a BLKI és az ÁTKI kutatói együttműködésben rendszeresen vizsgálják.

Megnyugtathatunk mindenkit, hogy a magyar táplálkozási szokások mellett a halfogyasztás semmiféle veszélyt nem rejteget, ugyanakkor ezek a kórokozók a halak elhullását okozhatják, és bizony a nyers halat fogyasztó házi kedvencek sem véletlenül soványodnak le, hanem a belüket sanyargató paraziták miatt

– hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Azt is írják, hogy kutatásuk célja, a halak egészségét veszélyeztető betegségek megismerése, halelhullások megelőzése, a halak életét negatívan befolyásoló tényezők előrejelzése, a hal és környezete közötti kapcsolat hatásának megismerése az egyes betegségek kialakulásának viszonylatában. A témacsoport jelenlegi fő kutatási területét két nyálkaspórás betegség kialakulásának és kórtani jelentőségének vizsgálata képezi.

Az ÁTKI-ban a BLKI kutatóinak segítségével kísérletes munkánkban vizsgálják a dévér kopoltyúját fertőző Myxobolus fajok és egy uszonyokon megtelepedő Henneguya faj halon belüli és egy iszaplakó köztigazda csővájó féregben szaporodó fejlődési stádiumainak fejlődési dinamizmusát, és a fertőződés körülményeit.

A balatoni dévérkeszeg-paraziták vizsgálata egy kutatási együttműködés egyik altémája az ÁTKI Halkórtan és Parazitológia Témacsoportja és a BLKI Hal- és Konzervációökológiai Kutatócsoportja között - számolt be róla a Pecaverzum.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balatoni hal

dévérkeszeg

járvány