Kész horror a hazai kórházi várólista: évek óta nem volt ekkora sorbanállás

Portfolio   
  Megosztom
Kész horror a hazai kórházi várólista: évek óta nem volt ekkora sorbanállás

Közel 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint. A helyzet azonban ennél még rosszabb, ugyanis a kórházak egy része egyszerűen nem közöl adatokat, hiába kötelező. Az egészségügyi veszélyhelyzet június 1-jén megszűnik, és az egészségügyi szolgáltatók finanszírozása ismét teljesítményalapú lesz, a kórházak azonban ettől még nem fognak elkezdeni éjjel-nappal operálni.

Csaknem 56 ezren várnak országszerte valamilyen előjegyzett műtétre hivatalosan, a központi műtéti várólista adatbázis szerint – írta a Portfolio. A lap szerint azonban még ennél is súlyosabb a helyzet, ugyanis a valóságban ennél is többen lehetnek, akiket meg kellene operálni, mert

A várólista növekedését elsősorban a járvány idején elhalasztott beavatkozások okozzák, a jelenlegi helyzet pedig már majdnem olyan rossz mint 2012-ben, amikor csaknem 70 ezren vártak valamilyen operációra.

A mostani 56 ezerből a legtöbb páciensnél, 17 és fél ezer embernél szürkehályog-műtétet kellene végezni, de 10 500-an várnak térd-, csaknem 8500-an pedig csípőprotézis-beültetésre. Összehasonlításképpen: 2019-re 26-28 ezer között volt a várakozók száma, ami két év alatt nőtt a duplájára.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint jelenleg sem az orvosoknak, sem a kórházaknak nem érdekük a várólisták lefaragása. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese már tavaly decemberben arról beszélt egy konferencián, hogy „a béremelés óta az orvosok leálltak, eldobták a fonendoszkópot, a szikét”. A hálapénz kivezetésével ráadásul az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt, és a nővérek is joggal lázadoznak, mert az béreik emelése jócskán lemarad az orvosoké mögött – vélekedett.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint a 13,6 milliárdos várólistaprogrammal már elindult a pozitív irányú változás, egy nővér például a pluszmunkákkal akár 100 ezer forinttal is többet kaphat havonta. Ficzere Andrea arról is beszélt, hogy a rendelkezésre álló keretből, ha ahhoz minden más is adott, az olyan várólisták mellett, amilyen például a csípő- és térdprotézis-, vagy a szürkehályog-műtét, más olyan vizsgálatokat, beavatkozásokat is el lehet végezni, amit hátráltatott a járvány. Ezek az úgynevezett kapacitáshiányos várólistás beavatkozások: a nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtétek után is 30 százalék plusz finanszírozást kapnak az intézmények.

A Magyar Orvosi Kamara már tavaly felhívta a figyelmet a Covid-járvány "láthatatlan áldozataira". A MOK alelnöke, Lénárd Rita szerint legalább három évbe telik, hogy minden lemaradást be lehessen hozni. Közben a magánszolgáltatók is bekapcsolódtak a fejleményekbe. A magánkórházak szívesen részt vennének a várólistacsökkentésben, ha erre felhatalmazást és pénzt kapnának – erről a napokban beszélt a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Lancz Róbert a brit példát hozta fel, ahol a magánszektor bevonásával néhány év alatt jelentősen le tudtak faragni a műtéti várólistákból.

A cikk folytatása ITT olvasható!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórházi várólista

életmód

egészségügy

betegbiztonság

betegellátás