Mi lesz így az építkezésekkel és a felújításokkal? Még durvábban megugorhatnak a költségek

MTI   
  Megosztom
Mi lesz így az építkezésekkel és a felújításokkal? Még durvábban megugorhatnak a költségek

A magyar ingatlanpiac hosszabb távon ugyan jelentős fejlődés előtt áll, a következő 2-3 évben azonban a piacra komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt - mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiss Gábor közölte, a mostani inflációs környezet mellett az energiaárak is kihatnak az építőanyagok árára, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi.

Hozzátette, a finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére elmondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan 20 százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban.

Kiss Gábor kiemelte, minél hamarabb lépéseket kell tenni az inflációs folyamat lassítására, megállítására, hogy visszatérhessenek a 3 százalékos inflációhoz. Úgy vélte, ebben a környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát, valamint mindez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar