Mi lesz így az építkezésekkel és a felújításokkal? Még durvábban megugorhatnak a költségek

MTI   
  Megosztom
Mi lesz így az építkezésekkel és a felújításokkal? Még durvábban megugorhatnak a költségek

A magyar ingatlanpiac hosszabb távon ugyan jelentős fejlődés előtt áll, a következő 2-3 évben azonban a piacra komoly kihívások várnak az építési és a finanszírozási költségek növekedése miatt - mondta az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kiss Gábor közölte, a mostani inflációs környezet mellett az energiaárak is kihatnak az építőanyagok árára, mindez pedig a kivitelezési költségek jelentős emelkedését eredményezi.

Hozzátette, a finanszírozási költségek a magas kamatkörnyezet miatt emelkednek, az utóbbi hatására ugyanis nemcsak a lakásvásárlók törlesztőrészlete, hanem az ingatlanfejlesztők által felvett projekthitelek kamata is emelkedik. A finanszírozási költségek növekedése pedig szintén beépül az árakba.

Az IFK alelnöke az MTI kérdésére elmondta, mindezek hatására az ingatlanfejlesztőknek idén átlagosan 20 százalékkal magasabb költségekkel kell számolniuk, mint egy évvel korábban.

Kiss Gábor kiemelte, minél hamarabb lépéseket kell tenni az inflációs folyamat lassítására, megállítására, hogy visszatérhessenek a 3 százalékos inflációhoz. Úgy vélte, ebben a környezetben lehet kiszámíthatóan, hosszú távon jól végezni az ingatlanfejlesztői munkát, valamint mindez szükséges ahhoz is, hogy a vevők és a bérlők kiszámítható üzleti tervek mentén tudjanak döntést hozni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

építőipar