Ellepte a szemét az ország második legnagyobb tavát: hét tonnát szedtek össze

HelloVidék   
  Megosztom
Ellepte a szemét az ország második legnagyobb tavát: hét tonnát szedtek össze

Rekordszámú résztvevővel, vidám hangulatban és rekord mennyiségű összegyűjtött hulladékkal zárult a III. Tisza-tavi PET Kupa. Az elmúlt napokban zajló környezetvédelmi programon ezúttal a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán több mint 1500 zsák szemetet gyűjtöttek össze a petkalózok. A versenyt ezúttal a TiszaiJAK névre keresztelt családi csapat nyerte, a Tisza-Hőse díjat a DHL Clean Up Hungary vehette át, mindkét csapatban szép számmal képviseltette magát a legifjabb nemzedék. A III. Tisza-tavi PET Kupa a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) támogatásával valósult meg.

A főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladékot az árterekben igen gyorsan benövi a természet, a sűrű vízparti erdőben nincs könnyű dolga a petkalózoknak. A kalandvágy, a tenni akarás és a környezetvédő lelkület mégis rekordszámú csapatot állított a Tisza-tavi rajtvonalhoz, hogy különleges élővilágú vízi és szárazföldi területeket tisztítsanak meg a hulladéktól. Idén négy baráti, kilenc vállalati és egy nemzetközi résztvevőkből álló csapat küzdött meg egymással, a szúnyogokkal, a hangyákkal és persze a PET-palackokkal, hiszen az összegyűjtött hulladék fele a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack.

1549 zsák szeméttel kevesebb a természetben

A 14 pethajós csapat mindegyike szinte erőn felül gyűjtötte a hulladékot, hogy a három nap alatt új rekordot döntsünk. 1549 zsák, becsléseink szerint közel 7 tonna hulladék lett a végeredmény

- számolt be Tamás Zsolt versenyigazgató, a PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület alelnöke.

A szelektálási munkában a csapatok idén is jelentős részt vállaltak, a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták

- tette hozzá elismerően a szakember.

A zsákolt hulladékért PETákok jártak, az úgynevezett szuperzsákokért (színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackok) négyszer annyi pontot osztottak ki a PETbankárok, mint a válogatás nélküli zsákokért. Ennek köszönhetően a hulladék csaknem felét szuperzsákként adták le a résztvevők. A szemét között naponta találtak hűtő darabokat, TV készüléket, autó karosszériát, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).

A PET Kupa civil szervezetként mára a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát, a közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően. A tisza-tavi versenyen gyűjtött hulladék újrahasznosítható része, közel 70%-a a hazai vállalkozások munkájának köszönhetően kerül vissza az anyagok körforgásába.

A legjobbak legjobbjai

A versenyt kimagasló eredménnyel, - több mint 200 zsák hulladék összegyűjtésével – a TiszaiJAK családi csapat nyerte, akik között néhány veterán felnőtt petkalóz és jó pár szorgalmas pici gyerekkéz is szedte a szemetet. Második helyen, egy tapasztalt kapitány vezetésével, ám teljesen új legénységgel, az ERSTE Green végzett. A dobogó harmadik helyén tavalyi eredményét ismételte meg a Decathlon csapata. A DHL Clean Up Hungary a legkisebb, mégis legszorgalmasabb legénységgel vihette el a Tisza-tó Hősének járó elismerést, hiszen ők gyűjtötték a legtöbb egy főre jutó hulladékot.

Az idén 10 éves születésnapját ünneplő PET kupa szervezői tiszai uszadékfából készített díjakkal tették emlékezetessé a csapatok munkáját, a dobogós helyezettek pedig a Zöldbolt által felajánlott, kizárólag hasznos háztartási kellékekből álló ajándékcsomagokat is átvehették.

A III. Tisza-tavi PET Kupa dobogós hajóegységei és pontjaik:

1. TiszaiJAK - 12.145 PETák

2. ERSTE Green - 11.175 PETák

3. Decathlon - 10.895 PETák

Tisza-tó Hőse díj: DHL Clean Up Hungary

Ezt a díjat a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat kapja minden versenyen.

Nagy tisztelet jár a mezőny további lelkes és elhivatott csapatainak, valamint a PET Kupa önkénteseinek és az utánpótlás PET Kupa UP csapat fiatal petkalózainak.

A III. Tisza-tavi PET Kupa további résztvevői voltak: CsiPET Csapat, Ex Ante, KALL Ingredients, KÖTIVIZIG, Magyar Bankholding, Pelikánok (Gödöllői Waldorf Iskola), Porontyok, Prezi, Zábrák, PETagógusok (nemzetközi csapat) Részletes eredmények

A díjátadóról a Természetfilm.hu Egyesület készített kisfilmet.

Akik nélkül nem lett volna III. Tisza-tavi PET kupa

A hulladékkezelést a PET Kupa kiemelt szakmai partnereként ez alkalommal is a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) koordinálta. A kommunális hulladék szakszerű szállításában és ártalmatlanításában az NHSZ Tisza Nonprofit Kft. és az NHKV Zrt. segítette a szervezőket. Az újrahasznosítható anyagok elszállításában a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. nyújtott nélkülözhetetlen segítséget. A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) nemcsak most, hanem egész évben támogatja a PET Kupa akcióit és szoros együttműködés zajlik a Kiskörei Vízerőmű előtt feltorlódott folyami hulladék átválogatása és hasznosítása érdekében .

A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció informálta a résztvevőket és a verseny iránt érdeklődőket. A rendezvényt a SONAR Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosították, a verseny logisztikáját a DHL Szállítmányozási Kft. segítette. A motoros, kiszolgáló hajókat a HONDA gyorsította. A hulladékok kezelését, a verseny lebonyolítását és a résztvevők élelmezését az NBG Masters Kft. támogatta. A Zöldbolt a nyertes csapatok ajándékcsomagjaihoz járult hozzá. A PET Kupa köszönetét fejezi ki a fő támogató Technológiai és Ipari Minisztériumnak és a rendezvényt segítő önkormányzatoknak.

A folyóvédelem szakmai seregszemlével folytatódik

A rendezvény folytatásaként a PET Kupa és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége június 22-én Kiskörén tartja meg a VII. Tiszai Kerekasztal szakmai találkozót. A hagyományos szakmai kerekasztal évek óta összehozza a folyóvédelemmel foglalkozó kulcsszereplőket, döntéshozókat, szakértőket és igazi “seregszemlének” számít, bemutatva a hazai és környező országok legfrissebb fejlesztéseit, szakmai eredményeit, elősegítve a hazai és nemzetközi folyóvédelmi törekvéseket. A szakmai programot idén gyakorlati tereplátogatás zárja a PET Kupa és a KÖTIVIZIG kiskörei Folyami Hulladékkezelő Központjában.

Címlapkép: Sajtófotó/Petkupa

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hulladék

szemétszedés

szemétszedés

petkalózok

tisza-tó