3+1 filléres növény, ami gyógyír a napégésre: a bükki füvesember is ezeket ajánlja

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
3+1 filléres növény, ami gyógyír a napégésre: a bükki füvesember is ezeket ajánlja

Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről nincs tudomásunk, erre a célra egyébként ott vannak a kiváló naptejek és napvédő krémek. A népgyógyászat azonban 3+1 gyógynövény is ismer, ami jó lehet leégés után - a bükki füvesember, Gyuri bácsi is ezeket ajánlja. Érdemes kipróbálni őket, ha már megtörtént a baj!

1. Orbáncfű, gyógyír leégésre

Az orbáncfű az egyik legismertebb és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is említett és elismert gyógynövényünk. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a bükki füvesember. Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

2. Kamillás borogatás a gyulladt felületre

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszünkbe, pedig gyulladáscsökkentő hatását a bőr gyulladásos panaszainál is kihasználhatjuk. Ha bőrünk nagyon leégett, akkor Gyuri bácsi Kamillás teakeverékéből készült, kihűtött főzettel borogathatjuk - a tea nyugtató hatással lesz rá.

3. Körömvirág, a jolly joker

A körömvirágkrémet szinte minden bőrbajra használhatjuk, hisz kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

3+1 Aloe vera

A napégés elsőszámú ellenszere az aloe vera. Magyar kertekben ritkán marad meg, de ha mediterrán területen járunk és semmi nincs kéznél, akkor – érintetlen területről - akár frissen is szedhetjük. Amennyiben mégis sikerült otthon cserepes aloét nevelni, akkor vágjuk le egy levelét, és a kibuggyanó zselével kenjük be az érintett testrészt.

@theuseofaloe #fpy #handmade #aloe #foryoupage #facialmask #foryou #aloevera ♬ Opportunity - Quvenzhané Wallis

Ha a leégett testrész felhólyagosodott és emellett lázat, fejfájást, hányingert is tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyógynövények

napégés