Lappangó kór fertőz a magyar erdőkben: évtizedekkel később is kijöhet a betegség

HelloVidék   
  Megosztom
Lappangó kór fertőz a magyar erdőkben: évtizedekkel később is kijöhet a betegség

Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt (orvosi nevén erythema chronicum migrans), az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre – mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa kiemelte: az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után, célzott, 3-4 hetes antibiotikum terápiával jól kezelhető a betegség.

A körkörösen terjedő ovális bőrelváltozás, leggyakrabban 1-2 héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az 5 cm-t és megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben legalább három napig észleljük a bőrön azonnal forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyász szakorvoshoz

- javasolja a szakember.

A foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okoznak neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat

- teszi hozzá dr. Kovács Anikó.

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések, a csípést követő 7-14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, amely nehéz nyakmozgatással jár.

A betegség védőoltással megelőzhető, mely egy éves kortól adható. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, forduljunk azonnal a háziorvoshoz, vagy infektológushoz

- magyarázza a szakember.

A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel, óvatosan – lehetőleg minél hamarabb – el kell távolítani, úgy, hogy a testét még véletlenül se nyomjuk össze, vagy sértsük meg, ugyanis a méreganyag éppen ekkor kerül be az ember szervezetébe, majd onnan a véráramba. Ezután fertőtlenítsük le a bőrfelületet és 1-2 hétig figyeljük, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció. Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a méreganyagot a szervezetünkbe

- hívja fel a figyelmet dr. Kovács Anikó. Mint mondja, szigorúan tilos szteroid tartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt érjük el, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

A kullancsok leginkább a magasabb fűben és az alacsonyabb bokrokon érzik jól magukat és onnan kapaszkodnak rá a ruhánkra, bőrünkre. Ezért érdemes minden esetben zárt cipőt, hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőruházatot viselni a kirándulások alkalmával, a hazaérkezést követően pedig alaposan vizsgáljuk át magunkat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lyme-kór

kullacsinvázió

kullancs

kullancs csípés

kullancsfertőzés