Elkeserítő vidéken a helyzet, ebből katasztrófa lehet: ezen múlhat a magyarok egészsége

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Elkeserítő vidéken a helyzet, ebből katasztrófa lehet: ezen múlhat a magyarok egészsége

Országszerte 43 olyan intézmény van, ahol azért kellett szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló. Előfordul, hogy ez csak átmeneti időszakra szól, mint például amikor másfél hétre leállt a szegedi egyetemen az urológia, de van, ahol hónapok óta szünetelnek kórházi osztályok, és nem tudni, mikor nyitnak ki újra, ha kinyitnak egyáltalán.

Júliusban „a személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” másfél hétig szünetelt a Szegedi Tudományegyetemen az urológián a fekvőbeteg felvétel. Itt csak átmeneti problémáról volt szó, máshol az országban azonban ennél sokkal nagyobb a baj. A 444.hu összesítése szerint összesen 43 intézményt érint országszerte a krónikus orvos és nővérhiány.

a legkomolyabb műtéteket szakdolgozók híján nem tudják elvégezni. A súlyos beteg gyerekeket 55-150 kilométerrel odébb, Kecskeméten, Miskolcon, Debrecenben vagy Budapesten látják el.

A szekszárdi Balassa János Kórházban még 2020-ban, a járvány miatt állították le a krónikus belgyógyászatot, a kardiológiai rehabilitációt, a mozgásszervi rehabilitációt és a reumatológia aktív fekvőbeteg-ellátását. Idén nyáron kellett volna újraindítani ezeket az ellátásokat, de orvos- és ápolóhiány miatt nem sikerült.

Sátoraljaújhelyen májusban megszűnt az addiktológia, valamint a menopauza és csontritkulás rendelés. Utóbbi már Miskolcon is korlátozottan működik, mégsem találtak jobb megoldást, oda helyezték át az ellátást. Majdnem másfél órát kell utazniuk a betegeknek, hivatalosan december 31-ig, de nem tudni január 1-től honnan lenne dolgozó.

A balassagyarmati kórházban március óta nincs haematológia, csecsemő- és gyermekkardiológia, illetve kardiológiai rehabilitáció sem. A betegeknek Salgótarjánra vagy Budapestre kell menni (50-95 kilométer), hogy mikortól indulnak újra az osztályok, nem tudni.

Mosonmagyaróváron és Ajkán is sok ellátás hiányzik. A pszichiátria, a kézsebészet, az addiktológia, az onkológia, a gyermek-nőgyógyászat és a gyermek-tüdőgyógyászat, sőt a belgyógyászat egy része és az endokrinológia is munkaerőhiánnyal küzd.

A kórházak mellett a szakrendelők is bajban vannak

Baktalórántházán a bőr- és nemibetegellátás, Létavértesen a rehabilitáció, Tiszaújvárosban az audiológia, Borsodnádasdon a szülészet, Szabadszálláson a röntgen és a sebészet, Zircen a neurológia és a szemészet szünetel. Dunavecsén a bőr- és nemibetegségek mellett az urológiai, ortopédiai és reumatológiai bajokat sem tudják ellátni, utóbbi kettőt tavaly év eleje óta.

A szünetelős-áthelyezős rendszer a mentők számára is nagyobb terhet jelent, az ő dolguk választani a kijelölt helyettesítők közül. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint már a járvány előtt is túlterhelt volt a mentőszolgálat, ezt a feladatot szerinte így „nem lehet tisztességesen ellátni”.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészségügy

egészségügyi dolgozó