Újabb pofon a magyaroknak: 450 százalékkal drágulnak ezek az életmentő gyógyszerek

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb pofon a magyaroknak: 450 százalékkal drágulnak ezek az életmentő gyógyszerek

A betegek terhei drasztikusan 200-450 százalékkal nőhetnek. A megelőzésre használt vérhígítókért eztán 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények - tudta meg a Napi.hu. A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban. Az október 1-től életbe lépő árváltozás a leggyakrabban használt termékeket érintheti. A betegek terhei drasztikusan 200-450 százalékkal nőhetnek.

A lap információi szerint a megelőzésre használt

Az augusztus 1-én elindított hatósági eljárás keretében a NEAK úgy akarja átalakítani a támogatási rendszert, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként - a gyakorlatban az egyes készítmények heparintartalmához nem igazodva -, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A Napi.hu-nak nyilatkozó piaci források szerint ez látszólag igazságos rendszernek tűnik, de a valóságban igazságtalan, mivel arról, hogy ki milyen heparintartalmú készítményt használ, nem a beteg dönt, hanem az orvosa, a testi adottságok, elsősorban testsúly és a terápiás szükséglet szerint.

A sertéspestis is betett a piacnak

A heparin készítmények alapanyagát egyébként a speciálisan tartott sertések feldolgozása során állítják elő. Az alapanyag a sertéspestis-járvány következtében most csak korlátozottan elérhető. Ezért az elmúlt időszakban az évtizedeken keresztül elérhető három termékből kettőt kivontak a piacról, majd egy visszatért magasabb áron, de a páciensek döntő többségét a mindvégig elérhető harmadik készítmény látja el. A kínálat tehát szűkös, valódi verseny nincs, alapvetően a korlátozottan hozzáférhető alapanyag miatt.

A probléma azonban adott, hiszen:

Magyarországon évente százezer lakos esetében 160 mélyvénás trombózis és 30-40 halálos kimenetelű tüdőembólia fordul elő. Azoknál a betegeknél, akik műtéten esnek át, szignifikánsan nő a vérrög kialakulásának valószínűsége. Például évente 15 ezer beteg esik át csípő- és térdprotézis műtéten, gyógyszeres kezelés nélkül ezeknek a betegek 40-60 százalékánál áll fenn a vérrög-keletkezés veszélye.

- írta a lap.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógyszer

áremelkedés