Erről sokan megfeledkeznek ősszel: az egészségük múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Erről sokan megfeledkeznek ősszel: az egészségük múlhat rajta

Az étkezés fontos szerepet játszik testi és lelki egészségünk megőrzésében. A tápláló, kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az általános jó közérzetünkhöz, az egészséges táplálkozás pedig létfontosságú fizikai és mentális egészségünk támogatásában. Nyáron bőségesen elérhető a legtöbb termény, így sokkal többen nyúlnak friss zöldség, gyümölcs után, magasabb is ezek fogyasztási aránya. Ez a lelkesedés viszont az ősz beköszöntével nem kell, hogy alább hagyjon. Ősszel is számos finomságot szerezhetünk a piacokon, boltokban, ráadásul a hűvösebb hónapokban érdemes odafigyelni a vitaminpótlásra is. Mutatjuk, hogyan.

Az őszi időjárás már megmutatta magát, ezért fontos, hogy felkészülten vágjunk neki a hidegebb hónapoknak. Érdemes fókuszálni arra, hogy ebben az időszakban is rendszeresen fogyasszuk a szezon által kínált zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen így tudjuk támogatni szervezetünket, valamint megadni számára a szükséges vitaminokat. Nem beszélve arról, hogy nem csak a hűvös, szeles, esős időjárással és a sötétebb napokkal kell megküzdenünk, hanem védekeznünk kell az influenza, valamint a még folyamatosan jelenlévő koronavírus ellen is.

Fontos kiemelnünk, hogy egyetlen élelmiszer vagy étrend-kiegészítő sem képes megelőzni vagy gyógyítani például a COVID-19 fertőzést, az egészséges táplálkozás fontos az immunrendszer támogatása szempontjából. Persze nem csak ősszel, hanem egész évben. Emellett érdemes azt is észben tartani, hogy a megfelelő táplálkozás csökkentheti más egészségügyi problémák kialakulásának valószínűségét is, beleértve az elhízást, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget és a rák bizonyos típusait.

Szeptember talán a leggazdagabb hónap a szezonális zöldség-gyümölcs kínálat szempontjából. Még bőven kaphatók a nyári zöldségek, de már itt vannak az őszi finomságok is. Kiváló időszak ez arra, hogy egészséges alapanyagok segítségével, természetes úton készítsük fel a szervezetünket a téli időszakra: fogyasszunk minél többféle színű és fajtájú gyümölcsöt, zöldséget.

A cél, hogy minél több fajtát iktassunk be a napi étrendünkbe! A változatosság a kulcs: próbáljunk ki minden alapanyagot, amit az ősz kínál, legyen minél több szín a tányérunkon. Most különösen megéri kimenni a piacokra: valósággal tobzódhatunk a különböző friss szezonális élelmiszerekben. Azért is érdemes minél változatosabban enni ezeket, mert mindegyik zöldségben, gyümölcsben van valami olyan vitamin, ásványi anyag, rost, antioxidáns, stb, ami miatt ajánlott a rendszeres fogyasztásuk.

Mi az, amire még érdemes figyelni?

Az ősz és a tél kevesebb napfényt, hűvös éjszakákat, sok esőt és influenza szezont hoz magával. Emellett sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy nincs energiánk és motivációnk, könnyebben elfáradunk. Ez ellen nem olyan nehéz tenni: egész télen jó közérzetet és energiát biztosíthatunk magunk és családunk számára, ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra és a megfelelő tápanyagok, vitaminok fogyasztására. Éppen ezért, mutatjuk, mit érdemes még az őszi-téli szezonban biztosítani a szervezetünk számára:

méz

A méz tele van jósággal, miközben hihetetlenül finom is. A méz minden fajtája jól ismert arról, hogy kiválóan csillapítja a torokfájást, valamint enyhíti a köhögést. Valójában a mézet évezredek óta használják gyógyszerként, amikor az emberek kissé rosszul érzik magukat. Teában, pirítósra kenve, de magában is fogyaszthatjuk.

C vitamin

A C-vitamin segít az immunrendszer felépítésében és az immunrendszer erősítésében az őszi-téli hónapokban. Emellett csökkenti az oxidatív stresszt és véd a szabad gyökök ellen. Napi 200 mg C-vitamin bevitele csökkentheti a megfázás és az influenza tüneteit. Ráadásul a C-vitamin egész évben nélkülözhetetlen a szervezet számára.

gyömbér

A gyömbér számos jótékony hatással rendelkezik, és sok éve használják gyógyászati ​​​​célokra. A csípős gyökér csillapítja az émelygést és jó hatással van a gyomorrontára, illetve gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Továbbá enyhítheti a megfázás vagy a téli influenza tüneteit, valamint enyhítheti a fejfájást is.

D-vitamin

A D-vitamint elsősorban közvetlen napfényből tudjuk "beszerezni", viszont ez télen sokkal nehezebb feladat. Azokon a napokon, amikor sötétben hagyjuk el a házat, és sötétben érünk haza, a D-vitamin szintünk nagyon alacsony lehet, ezért fáradtnak és kimerültnek érezhetjük magunkat. Éppen ezért a D-vitamin szedése segíthet abban, hogy ezt elkerüljük.

Omega 3

Az Omega 3 elengedhetetlen a szervezet minden sejtjének egészségének megőrzéséhez. Az egészséges omega-3 zsírsavak csökkentik a betegségek kockázatát és csökkentik a gyulladást.

Probiotikumok

Mindannyian tudjuk, hogy a probiotikumok segítik az emésztést és javítják a bélrendszer egészségét, de télen ez fontosabb, mint valaha. A probiotikumokból, a jó baktériumok a bélben segítenek a fertőzések leküzdésében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

vitamin

vitaminforrások

vitaminpótlás

őszi vitaminpótlás

egészséges táplálkozás