Réten-mezőn ingyen terem ez a növény: titkos recept a hosszú életre, mégsem ismerjük

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Réten-mezőn ingyen terem ez a növény: titkos recept a hosszú életre, mégsem ismerjük

A víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a tea. A magyarok leginkább az őszi, téli hónapokban fogyasztják, pedig a rendszeres teázás hozzájárul a napi folyadékbevitelhez, emellett számos pozitív hatással bír. Ha pedig ebből a gyógynövényből készül, még karcsúsít is.

Beköszöntött a teázós időszak

Beköszöntött az ősz, ezzek pedig eljött a teázás időszaka. Ugyanis ilyenkor még azoknak is jólesik néhány csészével a meleg italból, akik egyébként nem mindennapos teafogyasztókk. Viszont örülhetnek a teázókról szóló kutatás eredményeinek azok, akik a teázást az élet egyik örömének tartják, és napi rendszerességgel hódolnak a teaivás szertartásának - írja a The Guardian. A UK Biobank adatain alapuló kutatás szerint azoknál, akik naponta két vagy több csésze fekete teát isznak, alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a nem teázó embereknél. A vizsgálatban résztvevőket több mint egy évtizeden át követték nyomon.

Az Annals of Internal Medicine című szaklapban közzétett eredmények szerint az eredmény ugyanaz volt, függetlenül attól, hogy az illető tejet vagy cukrot adott-e a teához, vagy hogy milyen hőmérsékleten fogyasztotta az italt. Az eredmények a koffein anyagcseréjének sebességét befolyásoló genetikai tényezőktől is függetlenek voltak.

A National Institutes of Health kutatói a UK Biobank adatait használták fel, amelyben félmillió, 40 és 69 év közötti férfi és nő 85%-a számolt be arról, hogy rendszeresen fogyasztott teát. Közülük 89% mondta, hogy fekete teát iszik.

A magyar lakosság 44%-a minden nap iszik legalább egy csésze teát

A KSH adatai szerint az évi átlagos teafogyasztás 18,6 dkg/fő volt az 1980–2019-es időszakban Magyarországon. A hazai teafogyasztás éven belüli eloszlása nem egyenletes: elsősorban a téli félévben iszunk belőle többet, amikor hidegebb az idő. A legtöbb háztartásban megtalálható alap termékről van szó: tízből nyolc család rendszeresen vásárol teát.

A tea kedvező az emberi egészség számára, mivel igen magas az antioxidáns tartalma (különösen a zöld- és fehér teának), továbbá fertőtlenítő, stresszoldó hatású, könnyíti az emésztést és jótékonyan hat a csontképződésre. Ugyanakkor agyserkentő is.

Érdemes tehát azoknak is rászokniuk a teázására, akik egyébként eddig nem voltak nagy teafogyasztók. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor, ősszel a gyógyteáknak is eljön a szezonja, és számos olyan kerti növényünk van, amelyet akár teakánt is érdemes elfogyasztanunk. Ilyen például a fenyő és a fenyőrügy, aminek összeszedtük a pozitív hatásait és az elkészítési, fogyasztási módjait.

Gyógynövényteák megfázás ellen

A gyógynövények kiváló ismerőjeként Gyuri bácsi sokaknak segített már élete során teáival. Születésnapja alkalmából a téli teájukat ajánlja most mindenkinek, aminek a neve csalóka lehet, hisz nemcsak télen ajánlott a fogyasztása, de a hűvösebb napokban bármikor jólesik elkortyolgatni a gyógyfüvekből álló, testet-lelket felmelegítő főzetet.

Ezt a téli teakeveréket otthon is elkészíthetjük, és jóízűen elfogyaszthatjuk hűvösebb napokon, de igazából máskor is jót teszünk vele a szervezetünknek.

A téli tea az alábbi gyógynövényekből áll: apróbojtorján, szurokfű, lándzsás útifű, borsmenta.

A szárított növények keverékéből egy adag teafüvet (3-4 g) forrázzunk le 2.5 dl vízzel, hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le, de ne fémszűrővel. Ízesítés nélkül vagy kevés mézzel fogyasszuk a nap bármely szakában.

Megfázásra, immunerősítésre: bíbor kasvirág

A bíbor kasvirág, vagy ahogy sokan ismerik, Echinacea purpurea 2020-ban az év gyógynövénye volt, és egyike a legjobb immunstimuláns hatású gyógynövényeinknek. Hatását az immunsejtek aktiválásán keresztül éri el. A növényből készült termékeket elsősorban a téli megfázásos megbetegedések megelőzésére és gyógyítására, az influenza, a felső légúti betegségek kezelésére használhatjuk, így most különösen ajánlott a fogyasztása leginkább szirup formájában, mivel hatóanyagainak egy része hőre érzékeny, ráadásul vízben szinte egyáltalán nem oldódik, ezért tea formájában nem fejti ki hatását, de gyökeréből készíthetünk alkoholos kivonatot, és naponta 2-3 alkalommal vízbe csepegtetve fogyaszthatjuk ezt a tinktúrát.

Tinktúra:

  • 0,5 liter pálinka (minimum 40 %-os)
  • 25 gramm bíbor kasvirág,
  • 10 gramm medvehagymalevél,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,

A hagymát és a fokhagymát apróra vágva összekeverjük a gyógynövényekkel, pálinkában áztatjuk 14 napon át, majd leszűrjük, és hűvös helyen tároljuk a kivonatot. Erőteljes ízét mézzel finomíthatjuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, csepegtessünk 20 cseppet 1 dl vízbe minden alkalommal.

Úton-útfélen terem a karcsúság titkos összetevője: mezei katáng

A csökkentett kalóriabevitel és az alacsony testsúly a várható élettartamot is növeli, vagyis bármily furcsán hangzik: együnk kevesebbet, hogy tovább élhessünk.

Kimutatták, hogy a mezei katáng keserűanyagainak, szeszkviterpén laktonjainak köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést. Ugyanezeknek a laktonoknak tulajdonítható a gyomorfekély kezelésében elért jótékony hatása.

Kiváló máj- és veseméregtelenítő hatása miatt a mezei katángot főként a máj és a vese működési zavarainak kezelésére ajánlják. Elősegíti az epekiválasztást és hatékony bizonyos emésztési zavarok ('felfúvódás, böfögés, bélrenyheség, bélgázképződés') tüneteinek kezelésében. Kiegészítő kezelésként a köszvény és különböző bőrbetegségek esetén alkalmazzák. A mezei katángnak még tartós kezelés esetén sincs mérgező hatása. Hűvös helyen hetekig is tárolható, bár C–vitamin‑tartalma elvész.

Elkészítése:

  • 3 dl vízzel forraljunk fel egy teáskanál teafüvet vagy 5-6 virágot, és egy percig főzzük, majd 15 perc után szűrjük le. Ne használjunk fémszűrőt.
@greens_of_daisy A bolti karcsúsító készítmények gyakori alapanyaga?? #gyógynövény #fogyókúra #természet #fogyás #vadnövény #gyógytea #tea #ingyen #egészség #fyp ♬ Halloween ・ cute horror song - PeriTune

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tea

gyógynövény

mezei katáng

teázás

ősz

gyógynövénytea