Újabb katasztrófa fenyegeti a hazai egészségügyet: kiakadt a Magyar Orvosi Kamara

Pénzcentrum   
  Megosztom
Újabb katasztrófa fenyegeti a hazai egészségügyet: kiakadt a Magyar Orvosi Kamara

Államosított szakrendelők, megszűnő szabad orvosválasztás, megemelt szakdolgozói bérek és szigorúbb látogatási rend a kórházakban- egyebek között ezek lehetnek a Belügyminisztérium egészségügyi reformcsomagjában, amelyről a tárca – a sürgősségre hivatkozva – nem tervez társadalmi egyeztetést. Erről a Medical Online írt elsőként, a portál úgy tudja, októberben kerülhet a kormány elé a javaslat.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a reformcsomag több eleme is szembemegy a kormánnyal kötött korábbi megállapodásukkal - írta a Pénzcentrum is. Államosított szakrendelők, megszűnő szabad orvosválasztás - többek között erről is döntenének a csomagban. Az RTL híradónak a Belügyminisztérium azt közölte, jelenleg nincs a kormány napirendjén ez a kérdés.

A szigorúbb látogatási szabályok mellett, ami szerint a látogatás előzetes bejelentkezéshez lenne kötve, az is megjelenik a tervekben, hogy a látogatási időn kívül a jövőben egy ápolási segítő is támogathatja a kórházi ellátást igénylő beteget. A segítő személyét a beteg választaná meg, és az ápolásnak nem minősülő tevékenységével tehermentesítheti a személyzetet is. Ezen felül pedig megszüntetnék az orvosválasztás jogát is.

Az adott osztályon, aki ügyeletes, és fogad, az látja majd el a beteget, amikor az bekerül a kórházba

- mondta Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász.

Az eddig többségében önkormányzati fenntartású szakrendelők állami tulajdonba kerülhetnek a nyáron, az átalakítások miatt lesznek olyan kisvárosok, ahol ezek akár meg is szűnhetnek, a dolgozók egy része pedig átvezényelhető lenne, ezzel is enyhítve az orvoshiányt.

Ha a megyei kórház úgy dönt, hogy szükség van arra, hogy szakrendelésre kihelyezze az orvosát egy megyei kórházba, akkor kihelyezhetné, vagy ha éppen a városi kórházban van rá szükség, akkor oda, így nagyon flexibilitással tudná mozgatni az embereket.

- tette hozzá az egészségügyi közgazdász. A javaslatok között szerepel a szakdolgozók bérének emelése is, már januártól. Erre a következő évben 130 milliárdot szánnának. A Magyar Orvosi Kamarát meglepte a reformcsomag, mivel nem véleményezhették azt, ráadásul szembe megy azzal, amiről korábban megállapodtak a Kormánnyal.

Száguldunk az egészségügy összeomlása felé: ez lesz a következménye, ha nem lépünk

Októberben már a kormány elé kerülhet az egészségügy átalakításának programja, melyről az ígéretek szerint egyeztetni fognak a Magyar Orvosi Kamarával.

A törvény ismételten beemelné azt az elemet, ami korábban a mi kérésünkre kikerült, és ami lehetővé tenné azt, hogy a bérezésnél, az orvosi bértábla szerinti bérektől lefelé is 20 százalékkal eltérhessen a munkáltató, ha úgy érzi, hogy az orvos munkájával bármilyen módon, és meg nem határozott kritériumok szerint elégedetlen

- emelte ki Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára. A kormány társadalmi egyeztetést ígért, azonban a Medical Online információi alapján az egészségügyi ellátórendszer megújításáról szóló miniszteri előterjesztésben az áll, hogy a társadalmi egyeztetést az egészségügy átalakításának terveiről a Belügyminisztérium nem tartja szükségesnek, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

egészségügy

reformok