Korábban és intenzívebben csap le ősszel az influenza: erre jobb, ha felkészülünk

HelloVidék   
  Megosztom
Korábban és intenzívebben csap le ősszel az influenza: erre jobb, ha felkészülünk

Korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra számíthatunk. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek. A hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már el is elérhető.

Éves átlagban egymilliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet. A Föld déli féltekéje a tükörképe az északinak: amikor itt beköszönt a tél, ott még nyár van, és fordítva, írja a hazipatika.com.

Hamarabb és intenzívebben csapott le a déli féltekén

Maga az influenza, hasonlóan más légúti fertőzésekhez, szezonális, tehát főleg a hideg, nyirkos időben terjed. Míg 2020-ban COVID-19 kapcsán az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén. Ha pedig megfigyeljük mondjuk Ausztrália idei számait, azt látjuk, hogy ott a járvány hamarabb kezdődött, és intenzívebb volt, mint a megelőző öt évben – ennek alapján Európában is van esély egy erős influenzajárványra.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben. A védőoltás ugyanis hatékonyan véd és az idősek, a várandós nők, a kisgyermekek számára is megoldás a betegség megelőzésére.

A felső légúti fertőzések pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Ha valaki lázas, fáj a torka és köhög, attól még bármilyen vírus lehet COVID-19 és influenzától egy sima nátháig. Úgy az influenza, mint a COVID-19 a súlyosabb fertőzések közé tartoznak, de sajnos ez már csak utólag derül ki. Akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó, ezért az oltás a diagnózist is megkönnyíti. Átvészelt, esetlegesen szövődményes influenzafertőzés után a COVID-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet

- nyilatkozta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. Itt fontos még azt is leszögezni, hogy az elvárásokat is pontosítani kell. A védőoltás felvétele, habár nem 100 százalékos garancia a betegség elkerülésére, a súlyos formákat, a kórházi kezelést meg halálozást már sokkal nagyobb mértékben előzi meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

covid-19

járvány

oltás