Hatalmas érték, mégis a kukába dobjuk: tegyük inkább ezt vele a Föld világnapján

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas érték, mégis a kukába dobjuk: tegyük inkább ezt vele a Föld világnapján

Az alumínium dobozok újrahasznosítása csak egyetlen apró, ám igen fontos lépés a környezettudatosság és az erőforrásokkal való takarékoskodás útján. Ha szülőként okosan cselekszünk, a gyerekeknek már teljesen természetes lesz – és nem csak ma, a Földünkért világnapon.

Ha aktívan törekszünk egy fenntarthatóbb életre, alapvetően az a szándék munkál bennünk, hogy egy élhető bolygót hagyjuk hátra a minket követő generációk, a gyermekeink és az unokáink számára. Ez a hétköznapi környezettudatosság sok-sok apró lépésből áll össze: kezdve azzal, hogy spórolunk a vízzel, át azon, hogy nem veszünk felesleges dolgokat egészen addig, hogy nem a szemetesbe dobjuk az alumínium dobozokat. Ezekből rengeteg megvalósítható a gyerekek számára is, például ez utóbbi.

Rajtunk múlik

Ma már rengeteg üdítő, tea vagy akár tejes ital vásárolható alumíniumdobozban, amit a gyerekek is fogyasztanak nemcsak otthon, hanem az iskolában, edzésen, táborban is. Az alumínium hatalmas érték, és nem a kukában van a helye. Ahogy nem dobunk ki egy ruhát egyetlen viselés után, úgy egy alumínium dobozt sem szabadna. Hogy ez a gyerekek számára is természetes legyen, az nagyrészt a szülői példamutatáson múlik. Ma már mi sem egyszerűbb, mint szeparáltan gyűjteni az aludobozokat, majd együtt visszaváltani őket – a Minden Doboz Visszajár program keretében kihelyezett automaták ezt könnyítik meg.

Keltsük fel az érdeklődést!

Szülőként mindenképp magyarázzuk el a gyerek életkorának megfelelően, hogy ez miért ilyen fontos: ha még erre fogékony korban van, biztosan le tudjuk nyűgözni pár izgalmas adattal. Például vajon tudja-e a csemeténk, hogy a világon egy év alatt készített aludobozokból olyan magas oszlopot lehetne rakni, ami 75-ször elérne a Holdig és vissza? Meglepődik-e azon, ha elmondjuk neki, az a doboz, ami éppen a kezében van, talán pár héttel ezelőtt már járt nála? A jó példa, a kommunikáció a kulcs ahhoz, hogy a gyerekek számára már természetes legyen egy környezettudatos magatartás.

A suliban is fontos

Természetesen az a legjobb, ha mindezzel nem csak otthon találkoznak a kicsik: a dobozok gyűjtésére akár az iskolában, edzésen is van lehetőség. Ha egy osztály közösen gyűjti, majd váltja vissza a dobozokat, az azért kapott pénzösszeget akár jótékony célra is felajánlhatják – a Minden Doboz Visszajár és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve a SPAR Magyarország együttműködésnek köszönhetően egyes automaták ezt is lehetővé teszik. Ezzel nemcsak egy hasznos és jó dolgot cselekedtek, hanem rögtön kettőt! Nemcsak szülőként, hanem pedagógusként, edzőként is megvan a lehetőségünk arra, hogy a hétköznapi környezettudatosság olykor rögös útján terelgessük a gyerekeket – végső soron ők a jövő letéteményesei.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

földünkért világnap

világnap

föld

alumínium

iskolások

környezettudatosság