16 ezer forintnyi ösztöndíjat kaphatnek ezek a diákok: átalakítják a hazai szakképzési rendszer

MTI   
  Megosztom
16 ezer forintnyi ösztöndíjat kaphatnek ezek a diákok: átalakítják a hazai szakképzési rendszer

 Mind tartalmában, módszertanában és szerkezetében is megújult a szakképzési rendszer - hívta fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.


 


 

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az átalakítással új, izgalmas tartalmakkal gazdagították a szakképzést; elindult az úgynevezett projektoktatást, ami azt jelenti, hogy a diákok egy feladatot kapnak és általában egy tárgyat kell elkészíteniük vagy egy projektet végig vinniük - részletezte.

Emlékeztetett: a szakképzésben minden diák 16 ezer forintnyi ösztöndíjat kap, míg a technikumban 8 ezret két évig. Az ösztöndíj feltétele, hogy a diák ne hiányozzon az órákról és ne bukjon meg egyetlen tantárgyból sem - tette hozzá.

A műsorban elhangzott, hogy az első években a diákok nem szakmát, hanem ágazati kompetenciákat tanulnak, amelynek részeként megismerhetik a munkaköröket is.

A helyettes államtitkár az M1 aktuális csatornán elmondta azt is, hogy van olyan szakképzési iskola, ahol tízszeres a túljelentkezés; mintegy 180 olyan intézmény volt, ahová nem tudták felvenni az összes jelentkezőt.

A két éve bevezetett új szakképzési rendszer már bizonyított, hiszen a lemorzsolódás minimális, és úgy tűnik, a gyerekek is elégedettek vele.

Megfogalmazása szerint a gazdaság igényeit elég jól "levették a szülők", mivel egyre több diák választja a gépipart és a mechatronikát, de jelentősen javult az építőipar és továbbra is jól teljesít a vendéglátás, valamint a turizmus.

Pölöskei Gáborné rámutatott, a gimnázium azok számára jó választás, akik bölcsész pályára készülnek, de aki - például - mérnök szeretne lenni, szerencsésebb, ha a technikumot választja, mert jobb alapokat szerezhet a felsőoktatáshoz.

Az úgynevezett bemeneti mérések szerint jelentősen emelkedtek a tanulmányi átlagok, ami azt jelzi, hogy a minőségi oktatás felé mozdult el szakképzés - emelte ki a helyettes államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szakképzés

szakképzési rendszer

szakmunkás

oktatás