Kemény tél vár ezekre a magyarokra: több ezren kerülhetnek óriási bajba az elszálló rezsi miatt

HelloVidék   
  Megosztom
Kemény tél vár ezekre a magyarokra: több ezren kerülhetnek óriási bajba az elszálló rezsi miatt

1600 fogyatékossággal élő ember ellátása és 200 dolgozó megélhetése kerülhet veszélybe, miután 20 millióról 135 millióra nőtt a Mozgássérültek Somogy Megyei Egyesületének rezsiszámlája. Az elnök szerint ezt nem tudják kifizetni. Több minisztériumtól is kértek segítséget, de eddig még választ sem kaptak -  derült ki az RTL Híradójából.

A Kaposvári Napsugár Integrált Szociális Intézmény otthonában 24 bentlakó és 40 bejáró fogyatékossággal élő embert látnak el - közölte az RTL riportjában az egyik lakó, Mészárosné Kovács Rita. Neki és a társainak nagyon nagy problémát okozna, ha az intézmény bezárna, mert sem családi, sem egyéb területen nem tudják megoldani a saját ellátásukat és lakhatásukat. Ráadásul, mint kiderült, a munkahelyük is az intézményben van.

Összesen 1600 embert látnak el: mozgássérülteket, vakokat, siketeket és halmozottan fogyatékos embereket, nemcsak a megyéből, hanem az egész országból. Eddig összesen évi 20 millió forint volt a rezsiszámlájuk, de a szigorítás után ők is kiestek a rezsicsökkentéssel védettek köréből, és mint Hegedűs Lajos, az egyesület elnöke elmondta, „az idei árajánlatok alapján a gáz- és a villamosenergia, valamit a távfűtés – mert egy intézményben van távfűtés – költsége meghaladja a 135 millió forintot, amit egy civilszervezet nem tud kigazdálkodni”.

Az egyesület költségvetésének 15 százalékát a betegek fizetik, 65 százalékát az állam adja, a fennmaradó 20 százalékot adományokból gyűjtik össze. Miután ez utóbbi bevétel bizonytalan, a sérült emberek pedig nem tudnak többet fizetni, így az államtól várnak segítséget, de eddig nem jártak sikerrel. Az intézmény vezetése megkereste a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, a miniszterelnök társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsadóját, miniszteri megbízottat, a Belügyminisztériumot, az energetikai ellátásért felelős minisztériumot, de sehonnan semmilyen választ, de még csak ígéretet sem kaptak.

Az RTL Híradó is kereste a kormányt az ügyben, de adásig nem érkezett válasz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mozgáskorlátozott

fogyatékkal élők

rezsi

rezsinövekedés