Elfogták a védett állatokat legyilkoló szabolcsi vadászokat: ezt művelték a tetemekkel

HelloVidék   
  Megosztom
Elfogták a védett állatokat legyilkoló szabolcsi vadászokat: ezt művelték a tetemekkel

Még tavaly áprilisban nagy sajtóvisszhangot váltott ki annak a barátkeselyűnek a lelövése, amely 1932 óta mindössze a faj harmadik bizonyítottan előforduló példánya volt hazánkban. A bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet kollégái riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységét, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyűvel a jelek alapján valami történhetett – áll az MME közleményében, amit a 24.hu szemlézett.


 


 

Az „Ichera” névre keresztelt, repatriált barátkeselyű még 2021 tavaszán Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal a megérkezése után a GPS jeladó jelei furcsa módon folyamatosan a Tisza partjáról érkeztek. Az MME kutyás egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett, ahol a Carlo nevű belga juhászkutya segítségével sikerült megtalálni a jeladót, amit már eltávolítottak a madár hátáról. Ezt követően a nyomkövető korábbi adatait elemezve kiderült, hogy a Tisza partjától légvonalban több mint 10 kilométerre Szabolcsbáka település határában a Durbák Farm Vadásztársaság területén történt valami a madárral.

A keresőkutyák segítségével sikerült megtalálni a madárból származó sérült tollakat valamint nagyobb mennyiségű vérnyomot is: a helyszínen tapasztaltak a keselyű lelövésére utaltak, így a szakemberek riasztották a rendőrséget. A rendőrségi helyszínelést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át az ügyet, a nyomozás pedig a napokban sikeresen zárult, és az ügyészség vádat emelt a gyanúsítottak ellen.

A nyomozás során más ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekményekre is fény derült

Az elkövetők legalább négy egerészölyvet csapdáztak és pusztítottak el egy fácán- és tőkés réce nevelő telep közelében. Az ügyészség, mivel több védett és egy fokozottan védett faj elpusztításáról volt szó, természetkárosítás miatt emelt vádat: a négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, míg a többi vádlottat többrendbeli természetkárosítással vádolják.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

védett faj

madár

madár megfigyelés