Egészséges alternatívák a cukor helyett: mutatjuk, mivel dobhatod fel a kávéd, teád

HelloVidék   
  Megosztom
Egészséges alternatívák a cukor helyett: mutatjuk, mivel dobhatod fel a kávéd, teád

A többség az egyszerű fehér cukrot használja, ha a kávé, tea ízesítéséről van szó, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Mutatjuk, mik ezek, és mennyibe kerülnek.


 

A szokások rabjai

Leggyakrabban tejjel, tejszínnel és különféle édesítőszerekkel dobjuk fel a kávénkat, teánkat. A többség az egyszerű fehér cukrot használja, bár kedvenc forró italaink édesítésére bőven akadnak más módszerek is. Ugyanakkor a kevesebb néha több örök igazságát az édesítésre is alkalmazhatjuk: ha azt vesszük észre magunkon, hogy a nagy adag édesítőszer elválaszthatatlan része a reggeli kávénknak, teánknak, olyannyira, hogy valójában az határozza meg magát az italt, ne habozzunk változtatni! Ajánlott ilyenkor csökkenteni a hozzáadott édesítő mennyiségét.

Ha cukor, akkor inkább a barnát válasszuk

A forró italok legnépszerűbb édesítője a cukor. Kevesen tudják, de a különböző cukortípusoknak más-más ízprofiljuk van, amit vásárláskor, használatkor nem árt figyelembe venni: a barna nádcukor például mélyebb, gazdagabb ízű, mint a finomított fajta.

A fehér cukor nem más, mint a cukorrépa levéből nyert édes, tisztított és kristályosított, egynemű szemcsés szacharóz. A barna cukor hasonló a finomított fehér cukorhoz, abban különbözik, hogy a gyártás során melasz szirupot kevernek hozzá, majd újból kiszárítják. A barna nádcukor finomítatlan termék, előállításánál az a cél, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. A melasznak köszönhető a nádcukor különleges aromája és íze is.

Mit érdemes cukor helyett használni?

  • A mézet teákhoz, kávékhoz egyaránt használhatjuk. Csakúgy, mint a cukor esetében, a különféle mézeknek más az ízprofilja. Vannak, akik azért választják a mézet édesítőszerként, mert egészségügyi előnyei közismertek. Ha emiatt preferáljuk, kávé vagy tea elkészítésekor semmiképp ne forraljuk fel, mert így csökkenthetjük a pozitív hatásait!
  • A juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer, sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Íze és állaga a mézéhez hasonló. Abban is hasonlítanak, hogy számos fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaznak. Elsősorban az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar fa nedvéből állítják elő.
  • A sztívia az egyik legnépszerűbb, természetes eredetű édesítő. A kivonat a stevia rebaudiana (magyarul említik jázminpakócaként is) nevű, Dél-Amerikában őshonos növény leveléből származik. A növény levele olyan édes vegyületeket tartalmaz, amik a cukornál százszor édesebbek. A boltban legtöbbször sztívia tartalmú asztali édesítőszer címszó alatt találkozhatunk ilyen termékekkel, folyékony és por, esetleg tablettaformában is.

Milyen áron kaphatók ezek az édesítőszerek?

Körbenéztünk a nagyobb áruházak online kínálata között, milyen áron adják ezeket az édesítőszereket. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy

  • a Tescoban a különböző mézfajták 1439-4909 Ft/üveg áron kaphatók, a juharszirup 2729-3999 Ft/üveg áron mozog, a sztívia pedig 899-1449 Ft/csomag áron vásárolható meg.
  • a Sparban a méz 749-4799 Ft/üveg áron kapható, a juharszirup 2499-2999 Ft/üveg áron mozog, a sztívia pedig 879-899 Ft/csomag áron vásárolható meg.
  • az Auchanban a méz 899-7239 Ft/üveg áron vásárolható meg, a juharszirup ára 2359-4699 Ft/üveg között mozog, a sztívia 895 Ft/csomag áron kapható.
  • az Auchanban a méz, juharszirup, a sztívia

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cukor

cukor ára

barna cukor

sztívia

juharszirup

méz